Hlavní obsah

Byla to láska na první pohled, říká principál, který dělá cirkus jinak. Bez zvířat

Podívejte se na rozhovor s principálem, který dělá cirkus trochu jinak.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

„Cirkus má rádo asi každé dítě, ale mně ta láska zůstala. Rozhodující bylo mé mládí, kdy jsem hodně cestoval a ve velkých městech jsem se setkával s pouličním uměním,“ říká principál Václav Pokorný. „Je ale pravda, že Češi jsou jiní, nejsou na to zvyklí. A v Ostravě? Tam už vůbec ne,“ dodává.

Článek

Přesto právě v Ostravě založil cirkusovou společnost Cirkus trochu jinak. „Protože jsme to chtěli dělat trochu jinak než u nás do té doby známé velké cirkusy,“ vysvětluje Pokorný. „Vystoupení jsou postavená na umění lidí, ne na drezuře zvířat. Přesto to ale neodsuzuji, mám mezi lidmi z velkých cirkusů přátele, je to zkrátka jejich živobytí,“ doplňuje.

V Ostravě Václav Pokorný založil také cirkusovou školu a každé léto pořádá mezinárodní festival, během kterého se ostravská Hlavní třída promění v tábor kejklířů a akrobatů z celého světa. „Letos se bude konat už potřetí a je to nádherný zážitek. Na první ročníky se nám podařilo pozvat společnosti ze všech kontinentů, z celého světa,“ popisuje.

Co vlastně život cirkusových umělců obnáší? Je nebezpečný, nebo je spíše romantický?

Celý rozhovor s principálem Václavem Pokorným si můžete pustit ve videu u tohoto článku. Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované