Hlavní obsah

Bytová krize je na vrcholu, konec se ale ztrácí v nedohlednu. Byty budou nedostupné pro celou generaci

První díl pořadu Špičky byznysu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vysoké ceny bytů a zpřísňující podmínky pro hypotéky způsobily, že většina běžných středostavovských rodin především ve větších městech dnes nemá na pořízení vlastního bytu šanci. Jak z toho ven, řeší poslední díl magazínu Špičky byznysu. Hostem je šéf developerské firmy Finep Tomáš Pardubický.

Článek

Proč jsou byty drahé? Staví se jich málo, protože byrokracie spojená se stavebním řízením a uvolňováním vhodných stavebních pozemků se změnila v takřka nezdolatelnou bariéru. Obrat je zatím v nedohlednu, vysvětluje v analýze v úvodu pořadu reportérka Zuzana Kubátová.

Tomáš Pardubický, šéf firmy Finep Holding, druhého největšího hráče pražského rezidenčního developmentu, pak v rozhovoru rozebírá další příčiny prudkého růstu cen: Několikeré zvýšení daní, rostoucí ceny stavebních prací a hlavně demografický vývoj. Obyvatel měst, která disponují nabídkou dobré práce a dobrých výdělků, stále přibývá a noví obyvatelé potřebují nové bydlení.

Disproporce mezi potřebou bytového trhu a nabídkou dostupných bytů se tak především v Praze dál zvětšuje. Na trh má vliv podle Pardubického také fakt, že jsou pražské ceny bytů stále nižší než ceny v dalších evropských metropolích. A tak je Praha vyhledávaná zahraničními investory, kteří do pražských nemovitostí ukládají peníze.

Druhá část pořadu Špičky byznysu se šéfem Finepu jako hlavním hostem.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Dalším faktorem je stále populárnější nabídka dočasných pronájmů bytů turistům. Pronajímání bytů přes booking.com, airbnb a podobné platformy je pro majitele bytů stále výrazně výhodnější než dlouhodobé pronájmy pro bydlení. I to pak ubírá z bytového trhu nabídku pro lidi, kteří potřebují bydlet.

Bytová nouze povede k tomu, že půjde více investorských peněz do nájemního bydlení. Posiluje také fenomén družstevního bydlení, díky němuž se k bytu mohou dostat i lidé, kteří by sami na hypotéku nedosáhli. Ceny ale v dohledné době výrazným tempem klesat nebudou.

Reklama

Související témata:

Doporučované