Hlavní obsah

Bývalý kriketový hráč oznámil vítězství v pákistánských volbách, opozice jej neuznává

Foto: Commons.wikimedia.org/Jawad Zakariya

Bývalý kriketový hráč Imran Chán.

Reklama

Pákistánské volby se zvrhly v chaos poté, co všechny hlavní politické strany v čele s Pákistánskou muslimskou ligou Nawaz (PML-N) odmítly uznat případné vítězství strany Hnutí za spravedlnost (PTI) vedené bývalým kriketovým hráčem Imranem Chánem. Ten své vítězství ohlásil.

Článek

Druhé demokratické volby v Pákistánu, podle serveru BBC, vyhrála strana Hnutí za spravedlnost (PTI), kterou založil slavný kriketový hráč Imran Chán. Chán měl své vítězství oznámit v televizním přenosu navzdory nesouhlasu ostatních stran. Jejich představitelé řekli, že případné vítězství PTI neuznají.

Chán v televizním prohlášení uvedl, že strana získala mandát. Podle politologů ale strana bude muset najít koaličního partnera, pokud bude chtít vládnout. Oficiální výsledek voleb bude znám večer.

Pákistánská muslimská liga - Nawaz (PML-N) se ohledně rozhodnutí odvolává na obvinění, která tvrdí, že k prvenství ve volbách dopomohla Chánovu hnutí armáda. Volby byly podle ní zmanipulované.

Fazlur Rehman, šéf aliance náboženských fragmentů pákistánského politického spektra, ohlásil pořádání Konference všech stran. „Pro alianci jsou podvržené výsledky nepřijatelné,” uvedl Rehnam v prohlášení.

Pákistánské volby do poslanecké sněmovny provázely vlny násilí. V den voleb zabila ve volební místnosti bomba 31 lidí.

Kdo je Imran Chán

Imran Chán je bývalý kriketový hráč, oxfordský absolvent a kapitán národního pákistánského kriketového týmu, jenž pod jeho vedením vyhrál v roce 1992 světový pohár. Po ukončení své kriketové kariéry založil Chán v roce 1995 Hnutí za spravedlnost, skrze které se podle svých slov snaží pročistit pákistánskou politickou scénu. Podle serveru BBC byl v Pákistánu zakladatelem první nemocnice pro pacienty s rakovinou.

V roce 2002 strana získala první křesla v parlamentu. Od roku 2013 se PTI stala druhou největší opoziční stranou v zemi. V roce 2007 Chán držel protestní hladovku kvůli výjimečnému stavu a vojenské vládě Parvíze Mušarafa, který v té době zastával funkci prezidenta i velitele armády.

Jako svůj cíl strana uvádí přinést lidem spravedlnost, zejména díky nezávislé justici. „Je to poprvé za posledních 40 let, kdy má národ šanci překonat svůj status quo. Nezmeškejte tuto příležitost,” napsal Chán před volbami na svůj Twitter, který sleduje přes osm milionů uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované