Hlavní obsah

ČSAD Praha staví kanceláře na parcele, kterou chtěla Penta pro Zahu Hadid

Foto: ČSAD Praha Holding

Vizualizace kancelářského projektu Bastion Florenc.

Reklama

Velký developerský projekt skupiny Penta mezi pražským Masarykovým nádražím a Florencí dostal menšího souseda. V režii ČSAD Praha Holding tam roste kancelářské centrum Bastion Florenc.

Článek

Naproti Muzeu hlavního města Prahy poblíž stanice metra a autobusového nádraží Florenc začalo vznikat nové kancelářské centrum. Developerem je ČSAD Praha Holding. Celková investice bude 400 milionů korun.

„Naším cílem bylo v dané lokalitě nabídnout alternativu k velkoprostorovým administrativním centrům, která máme v sousedství. Chceme ukázat, že dokážeme nejen kvalitně provozovat nejrušnější autobusové nádraží v srdci Prahy na evropské úrovni, ale jsme skutečným partnerem v území, který se stará o celý jeho rozvoj,“ uvedl Pavel Vráblík, člen představenstva a generální ředitel ČSAD Praha Holding.

Na pozemek si původně brousila zuby investiční skupina Penta. Bezprostředně totiž sousedí s jejím velkým stavebním projektem okolo Masarykova nádraží. Skupina miliardáře Marka Dospivy a jeho společníků dokonce na cizí parcelu v roce 2016 virtuálně umístila část novostaveb při představení vizualizací projektu. Návrh pochází z dílny architektonického studia Zahy Hadid.

V ČSAD to tehdy vzbudilo nevoli. Majitelé se zatvrdili, že pozemek, o který Penta usilovala, neprodají a připraví vlastní projekt. Od té doby se však už vztahy mezi Pentou a ČSAD urovnaly.

„O pozemku jsme s majiteli delší čas jednali, ve finále se ale rozhodli pro vlastní projekt. V dohledné době vrátíme do života brownfield vedle autobusového nádraží. Jako dobří sousedé jsme s nimi a městem aktuálně vypsali mezinárodní urbanistickou soutěž na koncept zástavby. Jasno bude do konce tohoto roku,“ řekl k aktuálním vztahům s developerským sousedem mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Šestipatrová budova nazvaná Bastion Florenc bude mít 4300 metrů čtverečních kanceláří. Dokončení plánuje ČSAD Praha Holding na jaro 2022.

Reklama

Doporučované