Hlavní obsah
Online

Online: Na Moravě hrozí povodně, přes noc nasněžilo dalších 15 centimetrů

Počasí pohledem meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Čechách od nedělního rána hustě sněží, na Moravě varují meteorologové před oblevou a záplavami. Situaci sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Oteplení podle meteorologa Petra Dvořáka přijde až v druhé polovině týdne, do té doby budou panovat současné nižší teploty. Mezi teplotami na západě a na východě republiky budou podle Dvořáka značné rozdíly. V Čechách teploty spadnou až k minus deseti až třinácti stupňům, na Moravě bude maximálně minus pět.

V noci na pondělí sněžilo dál, platí varování před náledím. Další sníh očekává ČHMÚ na většině území republiky. Výstraha neplatí pouze pro část jižních a východních Čech a jižní Moravy. Sněžení se v noci přesunulo z Čech na Moravu. Na některých moravských tocích hrozí krátkodobě i druhý povodňový stupeň.

  • 7 700 domácností je stále bez proudu

    Po víkendovém sněžení zůstávalo dnes po poledni v Česku bez proudu zhruba 7 700 domácností. Problémy jsou hlavně na jihu Čech a na Moravě. Opraváři pracují na jejich odstranění, sdělili ČTK mluvčí distribučních společností.

  • U Třebechovic havaroval autobus. Dva lidé se zranili

    V Třebechovicích pod Orebem na Hradecku ráno havaroval linkový autobus. Cestovali v něm čtyři lidé včetně řidiče. Dva lidé při nehodě utrpěli zranění a skončili v péči zdravotnických záchranářů. Autobus při výjezdu z Třebechovic směrem na obec Ledce vyjel v levotočivé zatáčce mimo silnici a skončil v hlubokém příkopu převrácený na boku. Při havárii autobus poškodil svodidla. „Hasiči nemuseli nikoho z autobusu vyprošťovat, všichni lidé se dostali ven sami,“ uvedla mluvčí. Zranění podle ní utrpěl řidič a jeden z cestujících.

    Foto: HZS Královéhradeckého kraje

    Autobus při výjezdu z Třebechovic vyjel v levotočivé zatáčce mimo silnici.

  • Sníh uzavřel některé silnice na Ústecku

    Neprůjezdná je od dnešního rána trasa z Telnice do Petrovic a ze Zadní Telnice do Krásného Lesa na Ústecku. V noci na dnešek už nemohli vyjet řidiči z Litvínova do Mníšku a z obce Klíny do Českého Jiřetína na Mostecku. Husté sněžení uzavřelo také cestu z Horní Halže na Měděnec, kterou hojně využívají kromě místních obyvatel také lyžaři při cestě na Klínovec nebo běžkaři. Už poněkolikáté je od začátku ledna zavřená silnice z Mikulova na Moldavu na Teplicku.

  • Silnici přes Oldřichovské sedlo na Liberecku uzavřela vážná nehoda

    Silnici třetí třídy z Mníšku na Raspenavu na Liberecku přes Oldřichovské sedlo uzavřela dnes ráno vážná nehoda dodávky a nákladního vozu. Příčinou byl pravděpodobně mikrospánek jednoho z řidičů. Oba řidiči utrpěli vážná zraněni a byli převezeni na traumacentra do Liberce, řekla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Silnice je uzavřena, policie odklání dopravu.

  • Hasiči zasahují u hlavní pošty v pražské Jindřišské ulici

  • Policie řeší řadu nehod, nejezdí některé linky autobusů

    Podle dostupných informací je stále uzavřená silnice v obcích Solenice a Bohostice na Příbramsku, a to kvůli popadaným stromům. Problém má i řada autobusových linek. Z důvodu nesjízdné komunikace není dočasně obsluhován úsek Smečno–Vinařice a Smečno–Libušín na Kladensku, omezení se týká linek 330, 607 a 617. Linka 355 pak kvůli nesjízdné silnici až do odvolání nejezdí v úseku mezi zastávkami Horoměřice, Lidl–Únětice, omezen je provoz i na lince 312 v úseku Tuchoměřice, Špejchar–Lichoceves, linka 456 neobsluhuje zastávku Zákolany, Trněný Újezd. Zcela zastaven byl provoz linky 488 mezi Mníškem pod Brdy a Novou Vsí pod Pleší a autobusu 421 v úseku Horní Kruty – Sázava.

  • Na dálnici D5 havaroval kamion

    Na 27. kilometru dálnice D5 ve směru na Plzeň u Zdic na Berounsku se dnes ráno kolem 7:00 převrátil kamion. Částečně leží mimo dálnici, část soupravy ale zasahuje do pravého jízdního pruhu a komplikuje tak provoz. Nikdo se nezranil, řekla policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

  • Kvůli sněžení zůstává bez proudu skoro 15 000 domácností

    Po víkendovém sněžení zůstává v Česku bez proudu zhruba 14 800 domácností. Problémy jsou hlavně na jihu Čech a na Moravě. Opraváři pracují na jejich odstranění, sdělili ČTK mluvčí distribučních společností.

    Na 13 000 odběrných míst bez elektřiny evidovala dnes kolem 7:00 společnost ČEZ. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, polámané izolátory a přetrhané vodiče. Na vedení vysokého napětí má společnost hlášeny tři desítky poruch.

    Distribuční společnost E.ON evidovala ráno 13 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíc – devět – jich je na Prachaticku a Strakonicku. „Omezeno je asi 800 domácností,“ uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková. Dodala, že v noci opraváři vyhledávali poruchy hlavně v oblasti Blatenska.

  • Kladno zrušilo kalamitní stav, silnice jsou průjezdné, MHD funguje

    Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) po dnešním ranním jednání krizového štábu zrušil kalamitní stav v Kladně, vyhlášený v neděli kvůli hustému sněžení. Všechny hlavní tahy ve městě jsou průjezdné, hromadná doprava funguje, není ale vyloučeno, že některé linky budou mít zpoždění.

  • Ve Středočeském kraji mají problémy vlaky i autobusy

    Z důvodu nesjízdné komunikace není dočasně obsluhován úsek Smečno–Vinařice a Smečno–Libušín na Kladensku, omezení se týká linek 330, 607 a 617. Linka 355 pak kvůli nesjízdné silnici až do odvolání nejezdí v úseku mezi zastávkami Horoměřice, Lidl–Únětice, omezen je provoz i na lince 312 v úseku Tuchoměřice, Špejchar–Lichoceves, linka 456 neobsluhuje zastávku Zákolany, Trněný Újezd. Zcela zastaven byl provoz linky 488 mezi Mníškem pod Brdy a Novou Vsí pod Pleší a autobusu 421 v úseku Horní Kruty – Sázava.

    Problémy hlásí také vlaky, provoz byl kvůli spadlému stromu zastaven na lince S88 mezi Měchenicemi a Čisovicemi u Prahy. Kvůli sněhové kalamitě mají vlaky linky S5 mezi obcemi Kladno a Jenče zpoždění pět až 15 minut. Problémy jsou hlášené i z linky S7 v úseku Beroun a Karlštejn, na trati jsou spadlé stromy a je poškozené trakční vedení. Provoz je zajištěn po jedné ze dvou kolejí, vlaky nabírají zpoždění.

  • Na řadě míst Středočeského kraje sněží, jsou omezené autobusy

    Na řadě míst Středočeského kraje v pondělí ráno stále sněží, řidiči proto musí být na svých cestách opatrní. Sněžení je hlášeno z Mělnicka, Mladoboleslavska a okresu Praha-východ, sněhové přeháňky pak z Berounska, Kladenska, Rakovnicka a Prahy-západ, vyplývá z informací silničářů. Počasí omezuje také provoz autobusů a vlaků.

    Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou dálnice D1, D8 a Pražský okruh.

  • Silničáři v Libereckém kraji varují před sněhovými jazyky

    Silničáři v Libereckém kraji varují před sněhovými jazyky v otevřených úsecích a hlavně v horských oblastech. V kraji už sice většinou nesněží, fouká ale silný nárazový vítr, proto doporučují zvýšenou opatrnost. Neprůjezdná je stále silnice třetí třídy u Jenišovic na Jablonecku, kde je hluboký sníh. ČTK to řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která silnice v Libereckém kraji udržuje.

    Neprůjezdný je na Jablonecku bezmála kilometrový úsek mezi osadami Odolenovice a Žďárek, který zavál v neděli večer sníh. Silnici se nepodařilo udržet průjezdnou. „Fréza tam vyjede teprve až se úplně rozední, aby bylo vidět, jak to vypadá, a bylo to bezpečné,“ doplnil Šén.

  • Kvůli sněžení je v Olomouckém kraji bez elektřiny 2 000 domácností

    V Olomouckém kraji je po nočním hustém sněžení, kvůli kterému popadaly stromy a větve na elektrické vedení, bez elektřiny zhruba 2 000 odběratelů. Poškozeny jsou elektrické rozvody hlavně na Olomoucku a Přerovsku. Poruchy by měly být odstraněny dopoledne, řekl dnes ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

    Výpadky dodávek elektrického proudu jsou hlášeny v Bukovanech, Hlubočkách, Hrubé Vodě, Velké Bystřici, Chabičově, Dalově, Bělkovicích-Lašťanech či Domašově u Šternberka. Bez elektrického proudu jsou také některé domácnosti v Tovačově, Daskabátě, Kozlově, Veselíčku či Výklekách.

    „Máme hlášeno pět poruch na vysokém napětí. V terénu máme už od časného rána všechny poruchové čety a předpokládáme, že všechny aktuální poruchy opravíme během dopoledne,“ uvedl Sobol.

  • Na většině silnic v Pardubickém kraji leží sníh

    Na většině silnic v Pardubickém kraji leží sníh. Například ve Svitavách jej napadlo za noc asi 15 centimetrů. Většinou je po solení rozbředlý, jen místy tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

  • V Plzeňském kraji už nesněží, uzavřeno je pět tratí a čtyři cesty

    Husté sněžení v Plzeňském kraji v noci skončilo. Kvůli popadaným stromům a větvím je ale stále uzavřeno pět úseků tratí včetně směru z Plzně na Prahu a čtyři úseky silnic druhých a třetích tříd. Hlavní tahy jsou ošetřené a mokré, silnice třetích tříd ještě silničáři doklízejí.

  • Na jihu Čech napadlo od neděle až 30 centimetrů nového sněhu

    Na některých místech Jihočeského kraje napadlo od neděle do dnešního rána až 30 centimetrů čerstvého sněhu. Počasí komplikuje sjízdnost některých vozovek v regionu. Jedná se především o silnice v jihozápadní části kraje na Písecku, Strakonicku a Prachaticku. V těchto místech museli hasiči přes noc nejčastěji odstraňovat z vozovek popadané stromy.

  • Sníh komplikuje dopravu v Ústeckém kraji, několik tras je zavřeno

    Husté sněžení komplikuje dopravu v Ústeckém kraji. Nesjízdných je několik úseků silnic nižší třídy v Krušných horách. Sníh leží i na dalších cestách a na chodnících. Silničáři proto nabádají k velké opatrnosti.

    Neprůjezdná je od dnešního rána trasa z Telnice do Petrovic a ze Zadní Telnice do Krásného Lesa na Ústecku. Husté sněžení uzavřelo také cestu z Horní Halže na Měděnec, kterou hojně využívají kromě místních obyvatel také lyžaři při cestě na Klínovec nebo běžkaři.

  • V Královéhradeckém kraji sněžilo, na cestách leží rozbředlý sníh

    V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a dnes ráno na silnicích ležel rozbředlý sníh. V Orlických horách má ujetá vrstva sněhu nerovný povrch. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní.

  • Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

    Silnice ve Zlínském kraji jsou dnes ráno kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. V nižších polohách na nich po chemickém ošetření zůstává rozbředlý sníh, případně jeho zbytky. Na Vsetínsku se navíc může tvořit náledí. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá uježděná vrstva sněhu krytá posypem, ve které jsou místy vyjeté ledové koleje. Dohlednost snižují na některých místech regionu kromě sněhových přeháněk také mlhy.

    Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Reklama

Hlavní zprávy