Hlavní obsah

Češi, národ křížovkářů. O historicky první křížovku se přetahují s Brity

Předseda Českého svazu hádankářů a křížovkářů Vladimír Jemelík o historii i současnosti křížovkářství.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Osmisměrky, křížovky, rébusy. Lidé se jimi baví již asi 120 let. Údaj není přesný, o prvenství se totiž Česko přetahuje s Britem Arthurem Wynnem, který svou křížovku publikoval do nedělního vydání New York World v roce 1913.

Článek

Vladimír Jemelík, předseda Českého svazu hádankářů a křížovkářů, po kořenech křížovek pátral v Česku a došel až k roku 1894, kdy se v časopisech objevovaly takzvané čtvercovky, které fungovaly na principu doplňování písmen mezi čtyři krát čtyři tečky. Tehdy ještě neexistoval dnes dobře známý název křížovka, užívalo se například pojmenování hádanka křížová i další jiné. Křížovka pak přišla až na počátku 20. století.

V České republice je podle Vladimíra Jemelíka asi milion lidí, kteří se křížovkám věnují na pravidelné bázi. Třetina národa pak alespoň někdy přijde s křížovkami do styku. Dnes je nám dobře známá především křížovka švédského typu, kdy je legenda vepsána v malých čtvercích oddělujících jednotlivé řádky a sloupce pro vyplnění patřičných slov. Každý by pak dal dohromady pár desítek dalších typů, v Česku jich ale existuje zhruba dvě stě. Jak složité je křížovku připravit a kolik času to zabere? Takové i další informace se dozvíte z úvodního videa.

Rubrika Česko vstává dnes zavítala do Botanické zahrady v Praze 2:

Česko vstává s Radkem Hrdinou.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované