Hlavní obsah

Češi v anglickém Brightonu aneb Smlouva v klubu Premier League není sama o sobě žádná výhra

Čeští fotbalisté v anglickém Brightonu.Video: Jiří Hošek, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Získat angažmá v celku anglické fotbalové Premier League - to je sen asi většiny fotbalistů. Jenže pokud nepatříte do základní sestavy nebo dokonce ani do kádru A-týmu, samotná smlouva zase taková výhra není. Něco o tom ví i dvojice českých fotbalistů, která v těchto dnech ještě formálně patří celku Brighton & Hove Albion. Je ale vysoce pravděpodobné, že v příštích týdnech duo Jiří Skalák - Aleš Matějů působiště minimálně pro příští sezonu změní.

Článek

České jméno na soupisce týmu Premier League?! V posledních letech rarita... Jen jediný tým nejvyšší anglické soutěže měl v právě skončeném ročníku v sestavě Čechy dokonce dva. V kolonce startů ale nakonec u obránce Aleše Matějů a jeho zkušenějšího parťáka Jiřího Skaláka svítila nula. V případě prvního jmenovaného, který pravidelně nastupoval v brightonském týmu do 23 let, to ale nebyla neúspěšná sezona. „Prostě jsem sem přišel a statečně bojuji. Myslím, že místní trenéři se mnou nejsou nespokojení třeba kvůli tomu, že bych nemakal. Chci být pozitivní a myslet do budoucnosti,“ řekl mladý obránce Televizi Seznam během natáčení přímo v Anglii.

Nováček a jeden z největších favoritů na sestup z Premier League nakonec se i díky několika skvělým výsledkům proti týmům ze špičky v nejvyšší anglické soutěži udržel. Vzhledem k obrovským příjmům plynoucím z prodeje televizních práv je to věc zcela zásadní. Jenže naditá peněženka znamená i nákup dalších a dalších hráčů a tlak na ty stávající.

Právě na to částečně doplatil záložník Jiří Skalák. Ten se sice zasloužil o historický postup Brighton & Hove Albion do Premier League, ale i vinou zdravotních potíží si v možná nejsledovanější fotbalové soutěži světa vlastně nekopl. „Peníze za postup do Premier League jsou skutečně obrovské. Klub si pak může dovolit koupit prakticky jakéhokoli hráče a neřeší se, kolik dotyčný stojí. Když se jim fotbalista líbí, tak si ho prostě koupí. Ale to je fotbal a je to pro všechny stejné,“ poznamenává Skalák.

Foto: Jiří Hošek

Když se v Anglii stane fotbalista předmětem žonglování ze strany klubů, manažerů a hráčských agentů, může na něj velmi snadno padnout psychická „deka.” Ta může být umocněná nevyzpytatelným počasím Albionu i ne úplně jednoduchým jazykem. Ten představuje často větší překážku než samotný sport. V Brightonu je situace o něco jednodušší v tom, že na soupisce je celá řada cizinců a v šatně se mluví mnoha jazyky. „Pro mě je to dobré, že člověk není přímo mezi Anglány,“ uvádí Matějů.

Pro oba české fotbalisty je cesta do „áčka“ Brightonu, nemluvě o základní sestavě, hodně trnitá. Jaké varianty se tedy v letním přestupním období vlastně nabízejí? Jiří Skalák chce pravidelně hrát, a tak si nemyslí, že v Brightonu zůstane. Navzdory některým spekulacím o návratu do Česka by rodák z Pardubic rád zůstal na Britských ostrovech.

„Já preferuji Anglii. Není snadné se sem dostat. Když už tady mám nějaké jméno, postoupili jsme do Premier League, něco jsem tu odehrál, tak bych se rád tady v anglické lize pohyboval i dál, třeba ve druhé,“ odkrývá karty výtečný technik Skalák. I jeho parťák Aleš Matějů pošilhává po přesunu do druhé nejvyšší anglické soutěže. „Kdybych šel někam v Anglii na hostování, tak si myslím, že by mi to moc pomohlo. Tady je celkově anglická soutěž hodně na očích. Uvidíme, co se stane, a jestli nějaké nabídky přijdou.“ Krajní obránce by v ideálním případě chtěl jít cestou Tomáše Kalase, tedy formálně patřit celku Premier League, ale figurovat v „áčku” některého z týmů druhé nejvyšší anglické soutěže a pravidelně nastupovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované