Hlavní obsah

České baterie HE3DA se mají vyrábět v USA

Česká firma HE3DA podepsala licenční smlouvu s americkým partnerem.Video: Karolína Štuková, Profimedia.cz, Shutterstock.com

 

Reklama

V USA se chystá stavba továrny na originální české baterie HE3DA, jejichž autorem je technik Jan Procházka.

Článek

„Tento týden jsme na americké ambasádě v Praze podepsali licenční smlouvu s partnerskou firmou Power Orbital Inc., která bude investorem a provozovatelem továrny na naše baterie,“ řekl Seznamu Radomír Prus, většinový akcionář firmy HE3DA, pod jejíž hlavičkou se baterie vyvíjí.

Baterie HE3DA má díky využití lithiových nanomateriálů unikátní vlastnosti, cenné v moderní energetice. Měla by sloužit k ukládání energie a stabilizaci rozvodných sítí.

Zatím se vyrábí v laboratorních poloprovozních podmínkách ve firmě HE3DA v Praze Letňanech, ještě letos by se ale měla podle Pruse rozjet průmyslová výroba v dokončované továrně Magna Energy Storage (MES) v Horní Suché u Havířova.

Další závod v americké Nevadě má být faktickou kopií havířovské MES. Do české i americké továrny má strojní technologie dodat Prusova firma Exelsior Engineering.

Power Orbital se chystá využít investičních pobídek státu Nevada. „Máme přislíbené pobídky formou daňových úlev,“ upřesnil Prus.

Investoři z Hollywoodu

Americký projekt, podobně jako českou továrnu, má financovat skupina místních investorů. Zatímco mezi 170 investory do Magna Energy Storage jsou podle Pruse vesměs menší čeští podnikatelé, o účast v nevadském projektu se hlásí Američané.

„Máme celou skupinu investorů z filmových kruhů v Hollywoodu, zájem má také několik amerických sportovců,“ řekl Prus, který doufá, že do konce roku získá stavba v Nevadě všechna povolení a nová továrna začne růst už v příštím roce.

Vstup české baterie na americký trh usnadnily kontakty, které si duchovní autor HE3DA Jan Procházka vybudoval během svého pobytu v USA, kam emigroval na sklonku 80. let. Prus je ale přesvědčen, že podobné závody jako v Horní Suché vzniknou na základě české licence i v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované