Hlavní obsah

Česko chce chránit své know-how před Číňany. Jak moc jsou výhodné čínské investice pro stát?

Duel o čínských investicích v Česku mezi poslancem KDU-ČSL Janem Bartoškem a Tomášem Hüllem, prezidentem Česko-čínského podnikatelského fóra.Video: Markéta Bidrmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínské investice v Česku mají od minulého týdne další trhlinu. Jejich tvář Jaroslav Tvrdík skončil kvůli nesplacenému miliardovému dluhu v čele CEFC Europe. Evropa mezitím zpřísňuje pravidla, jaké firmy si Čína smí koupit. Z obav, že vysají jejich know-how. I v Česku vzniká ve Sněmovně norma, která chce cizí investice prověřovat.

Článek

Regulaci chystá poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. V Duelu o ní diskutuje s Tomášem Hüllem, prezidentem Česko-čínského podnikatelského fóra.

V Evropě se množí případy, kdy čínský akcionář vstoupil do západní firmy jen proto, aby získal přístup k nějaké přelomové technologii. Známý je případ z Německa: převzetí výrobce robotů Kuka čínskou firmou Midea. Po něm Německo ochranu strategických podniků zpřísnilo. Varovnou zkušenost má i český výrobce lithiových baterií HE3DA. Přelomovou technologii se mu pokusil ukrást čínský strategický partner.

Připravovaná norma umožní dohlížet na zahraniční akvizice. Podezřelé investice z ciziny, zejména z Číny a Ruska, by díky ní mohl stát zastavit. A zabránit tak vysávání know-how do zahraničí.

Reklama

Doporučované