Hlavní obsah

Česko-německé vztahy před Zemanovou návštěvou Berlína. Historické křivdy, usmiřování a teď fáze přátelství v Mapě Jiřího Hoška

Pozvánka k Mapě Jiřího Hoška k česko-německým vztahům. Premiéra pořadu v úterý 18. září od 21:00.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Česko-německé vztahy zatížené temnými kapitolami minulosti zažily po roce 1989 několik zatěžkávacích zkoušek. Pozitivním milníkem se ukázala být Česko-německá deklarace z ledna 1997. Obě strany se shodly na tom, že spáchané křivdy jsou problémem minulosti a že obě země mají právo na odlišný názor na historické události. Dneska je Německo suverénně největším obchodním partnerem Česka. Současná spolková kancléřka Angela Merkelová označuje dnešní česko-německé vztahy za vynikající. Potvrdit to má třídenní státní návštěva Miloše Zemana ve spolkové republice.

Článek

Jiří Hošek se ve svém pořadu Mapa pokusil česko-německým vztahům dostat „pod kůži“. Zajímal se třeba o to, proč se neustále v českých volebních kampaních vytahuje tzv. německá karta a kdy tomuto fenoménu, pokud vůbec, bude konec?

Vydáme se s ním také do Kamenického Šenova v severních Čechách a budeme vyprávět jeden konkrétní příběh předválečného vyhnání Čechů, poválečného odsunu Němců, porevolučního usmiřování a dnešního přátelství.

Střední umělecko-průmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově (Stein Schönau) je vůbec nejstarší vzdělávací institucí svého druhu ve střední Evropě. Škola s mezinárodním renomé byla pro lidi v Šenově a pro ty dříve narozené vlastně pořád ještě je, prostě „fachšůlka”… Sklářské umění a byznys byly odjakživa prostředím, kde se setkával český, německý a židovský svět. Šenovská sklářská škola dnes úzce spolupracuje s podobnou vzdělávací institucí v německém Rheinbachu, kterou v roce 1948 založili němečtí vysídlenci právě ze Šenova. Češi a Němci se pravidelně navštěvují, poznávají a děti z obou škol i sklářsky zdokonalují. Čilé kontakty mezi Rheinbachem a Kamenickým Šenovem pomáhají odbourávat historické stereotypy.

Mapu Jiřího Hoška o česko-německých vztazích vysílá Televize Seznam v premiéře dnes od 21 hodin.

Dozvíte se třeba také to, jak Němci vnímají břitký český humor a jak reagují, když jim pustíte díly České sody o „praní na 1940“. Těšit se můžete třeba na postřehy spisovatele Jaroslava Rudiše, diplomata Tomáše Kafky, analytika Kaie-Olafa Langa nebo novináře Hanse-Jörga Schmidta.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované