Hlavní obsah

Česko zvažuje, že část vakcín daruje chudým zemím, možná do Bhútánu

Foto: vláda.cz

Jsme případným darům nakloněni, uvedl Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Podle ministra zdravotnictví je třeba nejdříve vyřešit logistiku převozu očkovacích látek. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg by dar vakcín chudým státům uvítal, zatím se prý Česko chová ostudně.

Článek

Lídři ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7 se o víkendu dohodli na tom, že v průběhu příštího roku darují chudším státům nejméně jednu miliardu dávek vakcín proti covidu-19.

Zda se do pomoci rozvojovému světu v oblasti vakcinace zapojí v příštích měsících i Česko, je zatím nejisté.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na dotaz Seznam Zpráv darování očkovacích látek nevyloučil, upozornil ale na možné technické problémy.

„Já bych se tomu a priori nebránil, určitě to budeme řešit, jsme případným darům nakloněni. Je to ale otázka nastavení podmínek, abychom to byli schopni logisticky zvládnout,“ uvedl ministr, přičemž upozornil na relativně krátkou expirační dobu u vakcín a také na podmínku zachování chladového řetězce.

„To není jako poslat roušky nebo respirátory. Při tom transportu léčivých přípravků musí být zachována poměrně striktní pravidla. Budeme ty možnosti analyzovat,“ řekl Vojtěch.

Možnost darovat část vakcín, které Česko nevyužije, do třetích zemí potvrdila mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. V úvahu prý připadá například Bhútán. „Zvažujeme různé varianty a zatím nepadlo rozhodnutí, kam a kdy vakcíny poputují,“ uvedla mluvčí.

Jednoznačně pro pomoc chudým státům je bývalý národní očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta.

Jednak poukazuje na to, že je v našem vlastním zájmu, aby se s pandemií covidu-19 dobře vypořádal celý svět jako celek, zároveň upozorňuje na klesající poptávku po vakcínách v Česku.

„Jsem přesvědčen, že nejpozději do konce tohoto měsíce tu budeme mít převis nabídky nad poptávkou, zájem ze strany mladších ročníků klesá. Očekával bych tedy, že se teď Česko do pomoci chudšímu světu zapojí,“ říká Blahuta a poukazuje na to, že do kategorie méně rozvinutých zemí lze zařadit třeba i blízkou Ukrajinu.

Pro pomoc chudým zemím je též poslanec a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Kdyby si alespoň jednou tahle republika sáhla do kapsy, nechovala se pořád tak ostudně sobecky,“ volá po větší solidaritě Schwarzenberg. „Zrovna včera jsem zachytil zprávu, že v oblasti rozvojové pomoci je Česko předposlední v Evropě, za námi už je pouze Řecko,“ podotkl.

Vláda shodou okolností právě dnes schválila materiál k dvoustranné rozvojové a humanitární pomoci. Ten počítá s tím, že peníze určené na pomoc chudým zemím poklesnou. Po zahrnutí prostředků EU věnuje Česko na tuto pomoc zhruba miliardu korun, což je asi o 100 milionů méně než letos.

S přispěním Jaroslava Gavendy.

Pozn.: Do článku jsme doplnili vyjádření ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované