Hlavní obsah

Český agent, který dovedl italské mistry světa do bundesligy, bude hostem turínského derby na TV Seznam

Foto: Profimedia.cz

Dalibor Lacina s dresem své asi největší hvězdy, někdejšího sparťana Wilfrieda Bonyho, který to svého času dotáhl až do Manchesteru City.

Reklama

Andrea Barzagli a Cristian Zaccardo, fotbalisté, kteří v roce 2006 byli u toho, když Itálie získala titul mistra světa, se o dva roky později do stejné země vraceli, aby uzavřeli smlouvu s bundesligovým Wolfsburgem. Jejich transfer tehdy dirigoval český agent Dalibor Lacina, který si v dobách působení Tomáše Ujfalušiho ve Fiorentině vybudoval v Itálii pozoruhodné kontakty. V sobotu bude Dalibor Lacina hostem přenosu TV Seznam z utkání FC Turín-Juventus (20.15).

Článek

Má trenérské vzdělání, funkcionařil ve Spartě i v Bohemians, ale už dlouhá léta pracuje Dalibor Lacina coby fotbalový agent. Pomáhal v kariéře Tomáši Ujfalušimu, vedl kroky Petra Jiráčka do bundesligy, zprostředkovával Viktorii Plzeň i mimořádné zahraniční nabídky na služby Michaela Krmenčíka.

Dalibor Lacina ovšem zdaleka nezastupuje jen české hráče. Největší peníze se točily kolem přestupu bývalého sparťana Bonyho Wilfrieda do Manchesteru City, Lacina byl také u přestupu Nizozemce Johna Heitingy do Evertonu – a své kontakty v Itálii a Německu pozoruhodným způsobem propojil v létě 2008.

„Přátelil jsem se tehdy s asistentem Felixe Magatha, který zrovna přišel s velkými plány do Wolfsburgu. S automobilkou Volskwagen za zády chtěli zaútočit na Ligu mistrů," vzpomíná Lacina. „Tak jim povídám: Když máte nejvyšší cíle, potřebujete k jejich naplnění i ty nejlepší hráče. Co třeba mistry světa? Trochu na mě koukali, jestli jsem se nezbláznil. Ale patřičné kontakty do Itálie jsem měl. A i když požadavky Palerma na obránce Cristiana Zaccarda a Andreu Barzagliho přišly zprvu Wolfsburgu příliš vysoké, nakonec k dohodě a přestupu došlo. A nikdo nelitoval. Speciálně Barzagli odehrál v té bundesligové sezoně všechno bez střídání. A ta sezona skončila nejlepším možným způsobem, mistrovským titulem.“

A tady je zajímavá obrazová připomínka celého příběhu:

Foto: archiv Dalibora Laciny

Zcela vlevo sedí Felix Magath, vedle něj Andrea Barzagli, nad ním Dalibor Lacina. To vše v létě 2008, kdy se řešil přestup italského obránce do Bundesligy

Zaccardo tehdy přišel Wolfsburg na 7 milionů eur, Barzagli na dvojnásobek. „Byli to první italští mistři světa, kteří zamířili do bundesligy. Třeba Luca Toni šel pak do Bayernu až později,“ vybavuje si Lacina.

Své kontakty směrem do italského fotbalu začal budovat zejména v době působení svého klienta Tomáše Ujfalušiho ve Fiorentině. „Tam bylo možné seznámit se tehdy se spoustou zajímavých lidí. Dán Jörgensen, Rumun Mutu, z domácích třeba Giorgio Chiellini... A trénoval tam Cesare Prandelli, který později vedl i italskou reprezentaci a teď před nedávnem ho angažovali v Janově,“ vybavuje si Lacina známá jména.

Jak vidno, s přestupem z Galatasaray do Udine pomáhal Lacina svého času i Allbertu Rierovi:

Foto: archiv Dalibora Laciny

Mnozí si možná ještě vzpomenou, že Riera svého času oblékal i dres FC Liverpool

Díky svým italským kontaktům nasměroval Dalibor Lacina do Itálie i Maria Ličku (Livorno) či Milana Nitrianského (Avellino).

V sobotu bude Dalibor Lacina hostem studia, které ve vysílání Televize Seznam orámuje přímý přenos z utkání italské Serie A mezi FC Turín a Juventusem. Studio, které bude moderovat Jiří Hošek, startuje ve 20.15.

Připomeňte si ještě, jak Dalibor Lacina na Seznamu hovořil o nabídkách pro Michaela Krmenčíka. Ovšem ještě v době před útočníkovým zraněním, které bohužel jeho kariéru zkomplikovalo:

Přetržené vazy v koleni přinejmenším dočasně zmařily plány, které se svým agentem Lacinou plzeňský útočník spřádalVideo: David Janeczek, Profimedia.cz

Reklama

Doporučované