Hlavní obsah

Český lev Štěpánek se loučil ve hvězdné společnosti. Jak těžké bylo do Prahy dostat Agassiho?

Radek Štěpánek se loučil s tenisovou kariérou.Video: Jarmila Bastlová, sport.cz

 

Reklama

Tolik hvězdného prachu pod jednou střechou už pražská O2 arena dlouho nezažila. Skvěle zrežírovaný večer rozlučky tenisty Radka Štěpánka dojal po strop zaplněnou pražskou halu.

Článek

Dvojnásobný vítěz grandslamové čtyřhry, dvojnásobný vítěz Davis Cupu a olympijský medailista, s ním téměř patnáct tisícovek dojatých diváků. To byla rozlučka Radka Štěpánka s profesionálním tenisem.

Nejprve se v exhibiční čtyřhře utkal „Český lev“ po boku svého dlouholetého deblového parťáka Leandera Paese proti neméně hvězdné dvojici Tommy Haas, Novak Djokovič.

Doslova každá výměna zvedala diváky ze sedaček a nutno dodat, že Štěpánek si trojici tenistů nemohl vybrat lépe. Od fantastických úderů až po nevinné „pinkání”. Hala se smála a hlasitě aplaudovala. Zápas na malou chvíli rozhodoval z umpiru také Štěpánkův daviscupový parťák Tomáš Berdych.

Foto: Profimedia.cz

Radek Štěpánek a Novak Djokovič.

„Pooojď, Radku!” Křičela z publika fanynka těsně před rozehráním dalšího míčku. „Už jdu!” Zakřičel Štěpánek zpátky.

To vše z pohodlných sedaček přímo na kurtu sledovali světové sportovní hvězdy: fotbalisté Pavel Nedvěd s Petrem Čechem, hokejisté Jaromír Jágr a Martin Havlát, jezdec Formule 1 Mika Häkkinen, a dokonce i tenisová legenda André Agassi.

Ty všechny se podařilo dostat pod jednu střechu na poslední tenisový zápas Radka Štěpánka. Jak se taková akce zařizuje, objasňuje Karel Tejkal z České sportovní a.s.

„My jsme za Českou sportovní řešili především provozně-organizační záležitosti. Otázka hvězdných hostů, to byla čistě práce Radkových kontaktů a esemesek s nimi,” vysvětluje Tejkal. „Víte, za peníze se dá koupit ledacos, ale ne úplně všechno. Kdyby se nějaký promotér snažil ty samé hvězdy získat na svou akci, nejspíš by nepochodil. Všichni přijeli kvůli skvělým vztahům s Radkem, a bylo to dokonce bez zdlouhavých smluv a právníků,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Dorazil i legendární André Agassi.

Úspěšný sportovec, velký showman, ale především dobrý člověk. To je Radek Štěpánek. Nevynikal výjimečným tenisovým talentem, do svých zápasů ale vkládal celé své srdce, a tím si získal diváky nejen v Česku, ale po celém tenisovém světě.

Když rodák z Karviné v roce 2012 před domácím publikem porazil Nicolase Almagra v rozhodující dvouhře finále Davisova poháru, splnil si svůj sen. O rok později pak zdolal Srba Dušana Lajoviče a rovněž získal pro Česko poslední bod k obhájení Davis Cupu.

Stejná hala si ve čtvrtek připomněla jeho skvělé úspěchy pro český tenis. V hledišti se objevili i zpěvák Karel Gott, fotbalista Radek Bejbl, moderátor Ondřej Novotný, hudebník Felix Slováček, tenisový trenér Marian Vajda a celá řada dalších celebrit.

Foto: Profimedia.cz

Petr Čech, Pavel Nedvěd a Jaromír Jágr.

Po úvodní čtyřhře zazpíval Michal David, většina fanoušků ale tento moment využila k občerstvení.

Ve druhé polovině večera se utkal Radek Štěpánek s aktuální světovou dvojkou Novakem Djokovičem ve svém úplně posledním zápase. Svého výborného kamaráda a na krátkou chvíli i svěřence nakonec porazil v tiebreaku 10:8. Po posledním míčku všech téměř patnáct tisíc lidí vstalo a dlouho tleskalo.

Devětatřicetiletý miláček publika v dojemném momentu poděkoval svým rodičům, manželce – tenistce Nicol Vaidišové a malé dceři Stelle. Na kostce se postupně objevovaly videopozdravy od světové tenisové špičky Ivana Lendla, Alexandera Zvereva, Andy Murrayho, Juana Martina Del Potra, a dokonce i od Rafaela Nadala a Rogera Federera.

A Radkovi poděkoval i Novak Djokovič: „Ahoj, dobrý večer, jak se máte!” Rozněžnil publikum lámanou češtinou srbský tenisový virtuóz. „Jsi můj bratr, kolega a hrdina. Miluji tě,” zakončil svůj emotivní projev vůči svému kamarádovi vítěz čtrnácti grandslamů. Následovalo dlouhé objetí.

Rozlučková akce po více než třech hodinách naplnila očekávání. Radost, zábava, ale i slzy smutku a dojetí. „Jste nejlepší fanoušci na světě, objeli jste s námi celý svět. Na ty atmosféry nikdy nezapomenu, jsem hrdý na to, že jsem mohl před vámi hrát,“ zdravil hlavní hrdina večera daviscupový kotel a také všechny fanoušky v hale. „Jedno prosté děkuji. Budete mi všichni hrozně chybět. Děkuji moc.“

Reklama

Doporučované