Hlavní obsah

Cestu z laboratoře až k pacientovi překoná jen jeden lék z tisíce

Boj o zaměstnance přitvrzuje. Novartis láká na 14týdenní rodičovskou i pro otce.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Farmaceutický byznys se proměnil. Život preparátu už nezačíná u obřích firem, popisuje regionální šéf Novartisu Martin Puchwein.

Článek

Z preparátů, které se dostanou až do fáze, že se testují na lidech, jich nakonec 90 procent neuspěje. Z laboratorní fáze se do finále, tedy do lékáren, dostane jen jeden z tisíce nadějných přípravků. Výzkum a vývoj ve farmaceutickém průmyslu je tak extrémně rizikové podnikání.

„Víte, říká se, že Apple je inovativní firma. Na výzkum a vývoj dávají asi pět procent ze svých výnosů. My dáváme 20 procent a průměr farmaceutické branže je 15 procent,“ popisuje v magazínu Barvy byznysu regionální šéf globálního gigantu Novartis Martin Puchwein.

Investované miliardy dolarů pak ohrožují i padělatelé.

„Je strašné, když trpíte těžkou nemocí a pak dostanete prášek, který nemá žádný účinek. V Evropské unii to velký problém naštěstí není, je tu systém sledování každého balení z továrny až do lékárny. Velké potíže jsou ale třeba v Číně nebo Indii,“ popisuje Puchwein.

Ale i u nás se padělky najdou, jak ukazuje reportáž Silvie Friedmannové v magazínu Barvy byznysu nahoře ve videu.

Ekonomický magazín Byznys vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a následně v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované