Hlavní obsah

Chorvatsku chybí pracovníci v turismu, některé podniky možná neotevřou

Chorvatsku chybí pracovníci v turismu, některé podniky možná neotevřou.Video: Jan Marek, Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chorvatský turistický sektor potřebuje více pracovníků – a chce je najít v zahraničí. Apeluje proto na vládu, aby umožnila poskytnout jim více pracovních míst. Turismus je pro Chorvatsko klíčovým zdrojem příjmů, na HDP se podílí 20 procenty.

Článek

Chorvatský turistický sektor, nedílná součást chorvatské ekonomiky, apeloval v pátek na vládu, aby umožnila zaměstnat více zahraničních pracovníků v turismu. Během sezóny by měli pomoci s provozem restaurací a barů. Informovala o tom agentura Reuters.

Vládu oslovila společně chorvatská Asociace turistických firem a Národní asociace zaměstnavatelů. „Právě před hlavní turistickou sezonou je situace s pracovníky kritická a otevření některých turistických podniků včetně barů a restaurací může být ohrožené,“ sdělili jejich zástupci.

V prosinci přitom Chorvatsko navýšilo počet licencí pro zahraniční pracovníky na více než 365 tisíc, zatímco loňský rok to bylo necelých 39 tisíc.

Podle firem v turistickém odvětví se snaží zaměstnat především Chorvaty. Místní lidé ale podle nich nemají zájem o práci v turistice. Zahraniční pracovníci, kteří za zaměstnáním cestují do Chorvatska, většinou nejsou ze zemí EU, ale z jiných zemí Balkánu. Někteří jezdí i z Ukrajiny nebo z asijských zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované