Hlavní obsah

Chraňte zrak před sluncem. Na slunečních brýlích nešetřete, varuje lékařka

Na slunečních brýlích nešetřete, to je zásada, radí lékařka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Slunce, chlorovaná voda v bazénech, špinavá v rybnících nebo klimatizace. To vše jsou nástrahy léta pro naše oči. Nezbytnou ochranou proti slunečnímu záření jsou brýle, a to už od prvních jarních paprsků. Oči do té doby byly mnoho měsíců spíše ve tmě.

Článek

Důležitá je také kvalita brýlí. „Na slunečních brýlích nešetřete. Měli bychom hledět na kvalitu skla nebo plastu, aby nám nezhoršovaly kvalitu vidění. Také je důležité, aby chránily celé oko, tedy sklo by mělo být dostatečně velké, zabroušené, obruba by měla dobře sedět na nose a za ušima,“ radí oftalmoložka Darina Bujalková.

Nejdůležitější je kvalita filtru a ochrana před UV zářením. Kvalitní brýle poznáme podle označení UV400. V tu chvíli víte, že máte plnou ochranu před UVA a UVB zářením. Kvalita filtru se pak dělí do čtyř různých kategorií. Tmavost filtru vybíráme podle aktivity slunečního záření.

V létě je nástrah pro naše oči daleko více. „Dlouhodobý pobyt v klimatizované místnosti může způsobit suchost očí. Je to dané tím, že většinou děláme nějakou důležitou práci a méně se mrká. Více ohroženi jsou například lidé, kteří nosí kontaktní čočky,“ říká oftalmoložka. V případě suchých očí doporučuje oči zvlhčovat kapkami, kterých je na trhu velký výběr.

Další rady, jak se v létě starat o naše oči, se dozvíte v rozhovoru s oftalmoložkou ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované