Hlavní obsah

Chyby policie a špičkoví advokáti. Co pomohlo Nečesanému na svobodu

Soud zprostil viny Lukáše Nečesaného.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Lukáše Nečesaného nelze odsoudit za pokus o vraždu, je tedy nevinen, řekl Vrchní soud v Praze. Zároveň ale prohlásil, že kdokoliv jiný by ve stejné situaci skončil ve vězení.

Článek

Aby soud někoho osvobodil, ale zároveň uvedl, že k jeho odsouzení existuje dostatek důkazů, to z úst českých soudců zaznělo nejspíš poprvé.

K mimořádně neobvyklému rozhodnutí, které dnes ve věci Lukáše Nečesaného vyhlásil Vrchní soud v Praze, vedla souhra několika okolností.

V případu přepadení kadeřnice v Hořicích, které se odehrálo už před šesti lety a z něhož byl obžalovaný právě Lukáš Nečesaný, udělala policie řadu chyb. Lukáš Nečesaný navíc disponoval špičkovými advokáty, kteří uměli každé pochybení velmi dobře využít. Byl pachatelem přepadení tehdy skutečně Lukáš Nečesaný? Nebo tím pachatelem byl někdo úplně jiný? To už se nejspíš nikdy nedozvíme. Nečesaného ale na základě dnešního rozhodnutí soudu musíme definitivně pokládat za nevinného.

Několika chyb se policie v tomto případě dopustila hned na začátku vyšetřování. Například v okolí místa činu se měl podle svědků pohybovat muž, kterého nejen že policie nikdy nenašla, ale ani ho vlastně nehledala. Tehdy už byla přesvědčená o vině Nečesaného. O kvalitě vyšetřování však díky svědectvím o neznámém muži vznikly první pochybnosti.

Obhajoba se také naplno opřela do pachových stop použitých proti Nečesanému. Kritizovala nejen způsob jejich sběru na místě činu, ale zpochybňovala pachové stopy jako takové. Označila je za nedostatečně spolehlivé.

A v neposlední řadě zpochybňovala svědectví přepadené ženy. Ta po zločinu na čas ztratila paměť. Lukáše Nečesaného sice opakovaně označila za pachatele, byla přesvědčená, že se nemohla splést, problémy s její pamětí způsobené přepadením ale ke zpochybnění svědectví stačily.

Vrchní soud v Praze dnes uvedl, že ve kterémkoliv jiném případě by dostupné důkazy k odsouzení obžalovaného stačily. Krajský soud v Hradci Králové také původně na jejich základě Nečesaného celkem třikrát odsoudil. Pak ale Nejvyšší soud v Brně případ původním soudcům odebral. Nový trestní senát už důkazy za dostatečné nepokládal. Podle dnešního vyjádření vrchního soudu hodnotil krajský soud důkazy špatně. Vrchní soud chtěl případ současnému trestnímu senátu opět odejmout a přidělit novým soudcům. Jenže tomu zabránil Ústavní soud, který se toho královéhradeckého zastal.

V Nečesaného procesu padlo celkem čtrnáct různých soudních rozhodnutí. Velká část z nich přitom nad důkazy vyjadřovala pochybnosti. Vrchní soud se tak dnes rozhodl případ definitivně uzavřít způsobem, který je podle jeho slov nejméně špatný ze všech špatných možností.

Státní zástupkyni, která do poslední chvíle věřila, že se podaří osvobození Nečesaného zvrátit, zaskočilo rozhodnutí natolik, že se k němu vůbec nijak nevyjádřila. Před médii bez jediného slova utekla.

Lukáš Nečesaný teď může po státu chtít odškodnění za trestní stíhání i za čas, který strávil ve vězení. Zatím se ale nerozhodl, jestli takovou žalobu podá.

Reklama

Související témata:

Doporučované