Hlavní obsah

Chytré farmy v Česku. Roboti češou jablka, stáda hlídají drony

Drony, senzory a autonomní stroje. Jak vypadá digitální revoluce na farmách? První díl pořadu Byznys Lab.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pole prošpikovaná senzory, nad nimi létající drony, které shazují přesné dávky hnojiva, a v sadech robotické ruce, které trhají ovoce. Nadsázka? Jen trochu. Už teď existují farmáři, kteří sázejí na to hospodařit s pomocí senzorů a chytrých aplikací. A každé ráno je stejně jako pošta zajímají snímky z družice. I tohle je byznys budoucnosti na farmách.

Článek

Ukážeme vám, jak v Austrálii pomáhají drony farmářům i jak v českých podmínkách fungují speciální senzory. Mladí vývojáři ze start-upu Cleverfarm přišli s aplikací, která dokáže sbírat agronomická data, a mají s ní úspěch ve světě.

„Zemědělství má obrovský generační problém, co se týká pracovníků, ta věková struktura je tam jednoznačně vyšší než 45, 50 let... Řešíme otázku, jestli právě tyto technologie nebudou cesta, jak zvýšit jeho atraktivnost pro mladou generaci, která k nim má jiný přístup”, vysvětlil Václav Brant z Centra precizního zemědělství při České zemědělské univerzitě.

O chytrých technologiích mluví ve studiu i spolumajitel rodinné firmy Emco Martin Jahoda. Do robotů, kteří pomáhají ve výrobě ovesných sušenek, investovali už 20 milionů korun. Nahradí jednou lidi úplně? Jak často mu nabízejí investoři, aby část firmy prodal? A proč se tomu brání?

Druhý díl pořadu Byznys Lab o technologických novinkách.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Byznys můžete sledovat každý všední den ve 14:00 a ve 21:30 (s výjimkou pátku, to vysíláme v 18:15) v celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované