Hlavní obsah

Čína zadržela dva Kanaďany. Ohrožují prý čínskou národní bezpečnost, možná jde ale o odvetu

Čína zadržuje dva kanadské občany – Michaela Spavora a Michaela Kovriga.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Čínské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek potvrdilo, že zadržuje dva kanadské občany. Čína je podezřívá z aktivit ohrožujících národní bezpečnost. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek oznámil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kang.

Článek

Zadrženými Kanaďany jsou podnikatel Michael Spavor a bývalý diplomat Michael Kovrig. Spavor žil podle informací ČTK před zadržením ve městě Tan-tung u hranic se Severní Koreou. Úřady své země již dříve upozornil, že jej vyslýchaly čínské orgány. Tento týden měl letět do Jižní Koreje, tam ale již nedorazil. Za pohřešovaného byl podle kanadské ministryně zahraničí prohlášen ve středu.

Kovrig v Číně působí jako analytik pro nevládní Mezinárodní krizovou skupinu (ICG), jako diplomat v zemi pracoval mezi lety 2003 a 2016. Nezisková organizace ICG, jež se zaměřuje na předcházení a řešení celosvětových konfliktů, není podle mluvčího čínské diplomacie Lu Kanga v Číně registrovaná. Její činnost je tedy v zemi nelegální, čímž by Kovrig podle mluvčího mohl porušit čínské zákony.

Oba Kanaďané byli podle Lu Kanga zadrženi v pondělí a vyšetřováni budou nezávisle na sobě.

Zadržení dvou kanadských občanů je podle řady názorů odvetou Číny za nedávné zatčení finanční ředitelky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou. Ta byla v Kanadě zadržena na žádost Spojených států kvůli údajnému obcházení amerických sankcí vůči Íránu. Kanadský soud ji v úterý propustil na kauci ve výši deseti milionů kanadských dolarů. Nadále však musí zůstat ve Vancouveru, odevzdat cestovní pasy a nosit elektronický kotníkový náramek. Je též možné, že Spojené státy budou usilovat o její vydání. V případě soudního jednání by tak mohla čelit až třicetiletému trestu odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Doporučované