Hlavní obsah

Číňané vyzráli na Českou poštu. AliExpress levné zásilky zdaní sám a zdarma

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hrozba velkých poplatků za levné balíčky z Číny už od 1. července se zatím ukázala jako lichá. Nejznámější čínský e-shop AliExpress už zareagoval a připravil Českou poštu o možnost účtovat poplatky za zpracování.

Článek

Koupit si v čínském e-shopu třeba kryt na mobil za 15 korun a nechat si ho zdarma doručit do Česka mělo být od 1.července passé.

Podle původních návrhů totiž měla po zavedení DPH na zásilky levnější než 22 eur vstoupit do hry Česká pošta a za příjemce vyřídit celní řízení i platbu DPH – to vše za poplatek 97 korun v případě jeho součinnosti nebo za 150 korun bez ní.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jenže zatím je situace jiná. „Tím, že výběr DPH nemá oporu v zákoně, tak se oproti stavu před 1. 7. nic nemění a DPH se ze zásilek pod 22 eur neplatí,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty. Jak bude pošta postupovat, až se zákonem budou muset lidé řídit, je podle něj uvedené na webu pošty.

Poslanecká sněmovna sice úpravu zákona schválila, ale ta se posléze zadrhla v Senátu a jednat by se o ní mělo až 21. července. Pokud novelu hned podepíše prezident, teoreticky by bylo nutné platit už za zásilky došlé následujícího dne.

DPH už v Číně

Mezitím však začal jeden z největších čínských obchodů AliExpress vybírat DPH sám a bez administrativních poplatků, které chtěla ke službě připočíst Česká pošta.

AliExpress daň do EU odvádí systémem IOSS. Zatím je to z pohledu českého zákazníka možná zbytečné, protože zákon neplatí, jenže za balíčky došlé po schválení legislativy se i tak ušetří. Dá se navíc předpokládat, že podobně budou postupovat i další zahraniční obchody.

Otázkou však stále zůstává celní odbavení zásilky, u které je už DPH zaplaceno. Kolik si v takovém případě Česká pošta naúčtuje, zda bude stačit pouze spárování zásilky přes eCeP a systém IOSS, nebo zda bude moci zákazník celní řízení vyřídit zdarma sám.

Čínské obchody však stále více zboží posílají ze svých skladů v Evropské Unii – ve Španělsku, Polsku, nebo i v Česku. Tím odpadají nejenom problémy spojené se zásilkami ze třetích zemí, výrazně se navíc zkracuje i doba dodání.

Reklama

Doporučované