Hlavní obsah

Čínská ekonomika roste pomaleji, než se čekalo. Zpomalení přichází v době eskalace sporů s USA

Růst čínské ekonomiky je pomalejší, než se čekalo.Video: Reuters

 

Reklama

Druhá největší ekonomika na světě roste pomaleji, než se předpokládalo. Známky nižšího růstu čínské ekonomiky se objevují v době, kdy sílí obchodní válka s USA. Americká cla můžou čínskou ekonomiku zbrzdit až o 0,5 procenta.

Článek

Ekonomika Číny ochabuje. Její růst je nižší než za stejné období v minulém roce. Ekonomové zaznamenali pokles exportu i investic. Pro čínskou vládu to není dobrý signál vzhledem k vrcholícím sporům s USA.

„Obchodní spor eskaluje v době, kdy se množí pochyby o obrazu čínské ekonomiky,“ oznámil Mark Williams, ředitel společnosti Capital Economics provádějící průzkum asijského trhu. Čínská ekonomika rostla loni rychlostí 6,9 procenta. Stejně pokračovala i začátkem letošního roku, ale podle ekonomů se objevují známky zpomalení.

Oficiální data ukazují, že růst exportu, investic a spotřebitelských výdajů ochabl v porovnání se stejným obdobím za minulý rok. Za poklesem může stát čínský státní dluh, který se od ekonomické krize před deseti lety prudce zvyšuje. Jeho hodnota před rokem byla 2,5násobně vyšší než je hodnota celé čínské ekonomiky.

Ekonomická roztržka mezi Čínou a USA v současnosti nabírá na intenzitě. Minulý týden obě strany oznámily celní tarify na zboží ve výši padesát miliard dolarů. V pondělí Donald Trump pohrozil cly na další čínské produkty v hodnotě 200 miliard dolarů.

Ekonom Haibin Zhu z JPMorgan předpokládá, že americká cla můžou zbrzdit ekonomický růst Číny o 0,1 až 0,5 procenta.

Reklama

Doporučované