Hlavní obsah

Členky volební komise hlasovaly za voliče samy. Prozradila je účast ženy, která zemřela 22 let před volbami

Policie uzavřela případ ovlivněných voleb v obci na Kutnohorsku.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Členky komise ovlivnily průběh voleb natolik, že v Chlístovicích museli k volbám lidé znovu, jak to nařídil soud. Případem se zabývala rovněž policie.

Článek

Vyšetřování loňského podvodu při komunálních volbách v obci Chlístovice na Kutnohorsku je u konce.

Seznam z policejních dokumentů zjistil, že se dvě členky tamní volební komise přiznaly k manipulacím s hlasy. Při výslechu detailně popsaly, jak to udělaly.

Během loňských voleb objížděly obec s přenosnou schránkou pro voliče, kteří nemohli přijít do volební místnosti. Využily přitom situace, že při plnění tohoto úkolu byly samy dvě a každá hodila do přenosné volební urny tři až čtyři hlasy za ty, o nichž věděly, že k volbám nechodí. Nebo za ty, kteří mají sice v obci trvalé bydliště, ale dlouhodobě se tu nezdržují.

„Využila jsem situace, a když jsem byla ve Zdeslavicích na návsi, vhodila jsem do přenosné volební schránky hlasovací lístky za ty, o kterých jsem se domnívala, dle předchozích zkušeností, že k volbám nepůjdou,“ citují přiznání jedné z členek komise policejní dokumenty.

Vyšetřovatelé zjistili, že při volbách v Chlístovicích, kde bylo loni na podzim registrováno 607 voličů a vydáno 429 obálek (účast 70,68 %), bylo zmanipulováno až 135 hlasů. K ovlivnění voleb však podle analýzy výsledků stačilo zmanipulovat hlasy pouhých čtyř voličů.

Expert o tom, jak udělat volby férové. Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Ženy také policistům řekly, že chtěly do obecního zastupitelstva pomoci svým známým, kteří v Chlístovicích kandidovali.

„Napadlo mě, že bych tak mohla pomoci synovi a jeho družce, kteří kandidovali za Nezávislé,“ uvedla druhá členka komise.

Z vyšetřovacích dokumentů plyne, že podezření, že není s výsledky vše v pořádku, pojala chlístovická komise už při sčítání. Dalším členům komise bylo totiž divné, že hlasovali právě i ti, kteří k volbám dlouhodobě nechodí.

Navíc obě členky komise na jeden seznam voličů napsaly i ženu, která však dvaadvacet let před volbami zemřela.

Členky komise vyjádřily podle policie nad svým konáním lítost. „Po celé vsi mám ostudu,“ prohlásila jedna z nich. Druhá pak řekla, že v budoucnu už nebude ve volební komisi zasedat.

Státní zástupce jejich stíhání, jak upozornil server iHned.cz, podmíněně zastavil. Zároveň jim ale stanovil zkušební dobu na šestnáct měsíců. Během ní se nesmí provinit, aby policie jejich případ znovu neotevřela.

Krajský soud v Praze kvůli této manipulaci nechal volby v obci opakovat. Letos 26. ledna tu vyhráli komunisté a starostou se stal kandidát, který uspěl i ve zrušeném hlasování.

Na průběh těchto voleb přitom ještě dohlížely obě ženy jako členky komise. Jelikož si převzaly obvinění pár dní před opakovanými volbami, nebylo možné je již vyměnit.

Reklama

Doporučované