Hlavní obsah

Co má Česko z toho, že nadbíhá Číně? Totalitní země se u nás dopouští průmyslové špionáže, tvrdí BIS

Mapa o česko-čínských vztazíchVideo: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prudké oteplení česko-čínských vztahů přišlo v době, kdy komunistický režim asijské velmoci pořádně přitvrdil vůči svým skutečným i domnělým odpůrcům. Co Česká republika vlastně po ekonomické stránce má z toho, že přivírá oči nad tím, že v totalitní zemi mizí lidé beze stopy? Podle BIS navíc dochází k „zesílení aktivit osob napojených na čínské zpravodajské služby, infiltraci české politiky a využívání těchto kapacit ve prospěch čínských vnitro a zahraničně-politických zájmů…”

Článek

Sinolog Martin Hála je přesvědčený o tom, že politický příklon Česka k Číně byl nedomyšlený a naivní. České republice, která hned vyložila karty na stůl, to prý nic nepřineslo a ani přinést nemohlo. „Čínská strana teď nemá žádný důvod, aby Česku vycházela vstříc. Čínská strana dostala, co potřebovala, a to bez nejmenších ústupků. Česká strana teď očekává, že se jí to nějakým způsobem vrátí. Obávám se, že se toho hned tak nedočká,” řekl Seznamu ředitel Sinopsis. Ekonom Pavel Kysilka se ale domnívá, že i když tomu ekonomická čísla zatím neodpovídají, spolupráce s Čínou má perspektivu a byla by škoda náznaky pokroku zahodit. „Nevidím ten reálný pokrok, ale je tu explicitní rétorika z čínské strany, že bude pokračovat v této, zatím jemně nastoupené cestě. A právě tam musíme být důslední. Jestli chceme udělat i další krok z naší strany, tak teď jsou na tahu oni, čili je to jako šachy. Tam táhne jeden hráč a potom ten druhý. Není možné, aby jeden hráč udělal 6 tahů a ten druhý čekal a jenom se díval, co se děje,” poznamenává Kysilka.

Podle Pavla Kysilky byla i čínská strana nepříjemně překvapena potížemi, do kterých se dostala soukromá investiční společnost CEFC, asi nejviditelnější čínská stopa v Česku v posledních letech. Na českém území za ni teď kaštany z ohně musí tahat čínská, tentokrát už státní společnost CITIC Group. Ta se snaží konsolidovat dluh CEFC a dostat aktivity firmy pod svou kontrolu. „Čína si stoprocentně uvědomuje, že to nepřispělo k důvěryhodnosti celé země přinejmenším v tomto malém regionu,“ uvádí Kysilka a sinolog Martin Hála dodává, že bychom o CEFC už nejspíš měli mluvit jen v minulém čase. Podle Hály nejspíš ani Miloš Zeman netuší, kde se nachází jeho stále ještě poradce a šéf skupiny CEFC a Jie Ťien-ming. Ten se kvůli údajné korupci se ocitl ve spárech Ústřední disciplinární komise, což je stranický orgán disponující tvrdými vyšetřovacími metodami i exemplárními tresty.

Nejvyšší čeští představitelé mluví o strategickém partnerství se zemí, která se podle BIS na našem území dopouští špionáže. Jasně to vyplývá z posledních výročních zpráv Bezpečnostní informační služby. „Co považujeme za poměrně velký problém je, že z čínské strany neustále roste snaha o průmyslovou špionáž. To je téma, které pravidelně předáváme našim zákonným adresátům," uvedl v rozhovoru pro Seznam mluvčí BIS Ladislav Šticha. Novinkou podle něj je, že se BIS dohodla s Ministerstvem průmyslu a obchodu na tom, že zpravodajská služba připraví od příštího roku protišpionážní školení. Díky němu by se klíčové české firmy připravily na to, že tady možnost čínské špionáže existuje.

Martin Hála by pak českým politikům doporučil, aby vůbec zprávy od tuzemských zpravodajských služeb četli pečlivěji. Některými informacemi se totiž naši politici evidentně neřídí. „BIS v jedné své zprávě například zmiňuje, že Mezinárodní oddělení ÚV KS Číny je specifická čínská rozvědka. Přitom totéž Mezinárodní oddělení je jedním z hlavních styčných bodů při návštěvách českých politiků v Číně a pro některé je to dokonce hlavní opěrný bod v Číně." Podle Hály tak asi nefunguje úplně dobře komunikace mezi zpravodajskými službami a českou politickou reprezentací.

K česko-čínskému sbližování navíc došlo v době, kdy jsme svědky stále tvrdších totalitních praktik v podání pekingského režimu. Podle aktuální zprávy Human Rights Watch v Číně mizí lidé beze stopy, aniž je proti nim vzneseno formální obvinění. Odpůrci režimu jsou vězněni a mučeni. Etnické Ujgury úřady zavírají do obřích internačních táborů a snaží se je převychovat. Cenzura na internetu se zpřísňuje. „Vidíme, jak se ty šrouby dál utahují a říkáme si, že to snad už není možné. Druhý den pak zjistíme, že je to ještě horší. Ale pořád si říkám, že takhle přemýšlet nemůžeme. Nemůžeme si zoufat. Musíme naopak pokračovat v boji a udržet si naději," prohlásil v rozhovoru pro Seznam jeden z nejznámějších čínských disidentů Liao I-wu. „Člověk by se měl ptát, co by mohl udělat sám a nedívat se, co se děje kolem. Když takových hlasů bude víc, tak se jednou ty šrouby přestanou utahovat.”

Komu je podobný Medvídek Pú?Video: Reuters, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované