Hlavní obsah

Co nastalo po explozi motoru. Animace ukazuje, jak podtlak pasažérku vtáhl do okénka

Animace ukazuje, co se stalo v letadle.Video: Reuters

 

Reklama

V úterý musel ve Filadelfii nouzově přistát Boeing 737 společnosti Southwest Airlines poté, co mu za letu explodoval motor. Následovalo drama, kdy kus motoru rozbil jedno z oken a cestující proletěla skrz. Videoanimace ukazuje možný průběh celé situace.

Článek

Jedinou obětí úterní nehody je viceprezidentka bankovní společnosti Wells Fargo Jennifer Riordanová z Nového Mexika. Ve chvíli, kdy motor letadla explodoval, úlomek zasáhl okno, vedle kterého žena seděla. Vlivem přetlaku se půlka jejího těla dostala ven z okna. Ostatní cestující se snažili ženu zachránit a dostat její tělo zpět do letadla. „Slyšeli jsme výbuch, a potom ji to vysálo ven do půlky těla,” řekl jeden z pasažérů pro televizi NBC.

Na palubě Boeingu 737 bylo 143 cestujících a pět členů posádky. Letadlo mířilo z New Yorku do Dallasu. Po explozi stroj částečně ztratil výšku a lidé si museli nasadit kyslíkové masky. „Letadlo začalo okamžitě klesat,” říká cestující Matt Tranchin, který seděl jen tři řady za rozbitým oknem. „Kouř v letadle byl všude kolem nás,” dodal Tranchin.

„Vypadalo to, že piloti zápasili s řízením letadla, chvíli jsme si mysleli, že zemřeme,“ cituje BBC Timothy Bourmana, pastora z New Yorku.

Letadlo nakonec bezpečně přistálo. Pilotka Tammie Jo Shultsová si za zvládnutí složitého přistávacího manévru vysloužila chválu na sociálních sítích. Média uvádějí, že jde o jednu z prvních pilotek v americkém námořnictvu. Po přistání se Shultsová s každým pasažérem přišla osobně pozdravit.

Jen pár hodin po tomto tragickém letu museli záchranáři řešit další nouzové přistání dopravního letadla. Airbus A333 společnosti Delta Air Lines musel kvůli hořícímu motoru nouzově přistát krátce po vzlétnutí z mezinárodního letiště v Atlantě. Podle amerických médií mělo letadlo z Atlanty letět do Londýna. Podle aerolinií při incidentu nebyl nikdo zraněn a cestující do Británie dopravilo jiné letadlo.

Jak probíhaly minuty hrůzy při úterním letu, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované