Hlavní obsah

Světově uznávaný virolog o původu covidu: Není z laboratoře, ale z farmy

Foto: Profimedia.cz

Německý odborník na výzkum koronavirů Christian Drosten.

Reklama

Přední německý odborník na koronaviry Christian Drosten, který se stal ve Spolkové republice symbolem boje s covidem-19, viní z původu koronaviru čínský kožešinový průmysl.

Článek

V nedávném obsáhlém rozhovoru pro švýcarský on-line magazín Republik virolog dospěl k závěru, že únik koronaviru z laboratoře je technicky vysoce nepravděpodobný. Podle Christiana Drostena je zdrojem patrně čínský kožešinový průmysl. Toto odvětví považuje ze všech hypotéz o původu SARS-CoV-2 za nejpravděpodobnější.

Psíci mývalovití a cibetky?

„Nemám pro to žádný důkaz kromě jasně prokázaného původu SARS-1. A toto je virus stejného druhu,“ uvedl virolog. Na mysli má koronavirus SARS-CoV způsobující těžký akutní respirační syndrom. V letech 2002 a 2003 způsobila nákaza šířící se z Číny na 800 úmrtí po celém světě.

U prvního viru SARS se vir nalezl u psíků mývalovitých a cibetek, kteří mu posloužili jako přechodní hostitelé. Právě mývalovití se hojně chovají kvůli kožešinám. „Pokud si kdekoli koupíte bundu s kožešinovým límcem, je to téměř bez výjimky čínský mýval,“ říká ředitel jednoho z výzkumných institutů při nemocnici Charité v Berlíně.

Divocí psíci mývalovití mohli před odchytem lovit netopýry, kteří jsou považováni za nejpravděpodobnějšího původce SARS-CoV-2. Cibetky se například jednou ročně krmí v netopýřích jeskyních mláďaty netopýrů, která spadla na zem. Divoká zvířata se pak dostávají na chovné farmy. „Mývalové a cibetky se stahují z kůže zaživa,“ vysvětlil virolog. Při drastické smrti vydávají agonické skřeky, a tím pádem šíří aerosoly, prostřednictvím nichž se lidé nakazí, a dojde tudíž k mezidruhovému přenosu.

Pro svou domněnku o prvním přenosu nového koronaviru na člověka ale Drosten nemá konkrétní důkaz. Technicky možné je podle Drostena i vytvoření viru v laboratoři, v případě SARS-Cov-2 jsou ale změny rozsáhlé a musely by se provést „zbytečně komplikovaným způsobem“. Sám byl prý pandemií nového koronaviru překvapen, protože se domníval, že „byl tento druh obchodu se zvířaty zastaven a že se už nikdy nevrátí“.

Německý server RND upozorňuje, že Drostenova hypotéza staví do jiného světla vyšetřování nevládní organizace Humane Society International z loňského podzimu. Aktivisté na 13 kožešinových farmách nevyšetřovali přenos koronavirů, ale podmínky na nich, včetně jejich brutální porážky.

Biden nařídil vyšetřování

V posledních týdnech se vyšetřování původu viru znovu věnuje pozornost poté, co řada význačných vědců v otevřeném dopise vyzvala, aby se vyšetřil začátek pandemie. Americký prezident Joe Biden nedávno nakázal americkým tajným službám, aby do 90 dní přišly s informací o tom, co šíření nákazy spustilo. Bílý dům uvedl, že větší část americké zpravodajské komunity se domnívá, že se přenos koronaviru na člověka udál přirozeně, menšina však zastává teorii, že unikl z laboratoře. Pravdivostí ani jedné z teorií si však tajné služby zatím nejsou příliš jisty.

Čínské ministerstvo zahraničí dlouhodobě odmítá, že by byl výzkumný institut ve městě Wu-chan zdrojem nákazy a teorie o úniku z laboratoře označuje za konspirační.

Vědecký tým Světové zdravotnické organizace, který začátkem roku v Číně zkoumal původ nového typu koronaviru, sice dospěl k závěru, že nejméně pravděpodobnou možností je varianta, že virus unikl z laboratoře, podle WHO ovšem tato záležitost vyžaduje další vyšetřování. Vědci se na politicky citlivé misi měli problém dostat k prvotním datům.

Reklama

Související témata:

Doporučované