Hlavní obsah

ČSSD hodlá uzákonit eutanazii. „Chce tím zabránit vlastní smrti,“ míní kněz

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vedení ČSSD ve své vizi kromě jiného uvádí, že bude „směřovat k uzákonění práva na eutanazii u nevyléčitelně nemocných osob“.

Reklama

Sociální demokraté chtějí do budoucna zákonem povolit eutanazii. Podle některých členů strany by dlouhodobě nemocní lidé měli mít možnost se dobrovolně vzdát života. Lékaři, odborníci z paliativní péče i duchovní jsou proti.

Článek

Právo na eutanazii u dlouhodobě nemocných zařadila ČSSD mezi body ve svém výhledovém programu Vize ČSSD pro Česko 2030. V nyní zveřejněném dokumentu se píše: „Budeme směřovat k uzákonění práva na eutanazii u nevyléčitelně nemocných osob. Současný stav ‚turistiky‘ za eutanazií do zahraničí není důstojný. Předpokladem bude dokonalé právní ošetření celého postupu tak, aby nedocházelo k žádnému zneužívání systému.“

V samotné sociální demokracii na otázku dobrovolné smrti nepanuje jednotný názor. Experti, které Seznam Zprávy oslovily, jsou naproti tomu jednohlasně proti.

„Sebevražda je vždycky hraniční názor. Vypovídá to o tom, že selhalo všechno ostatní,“ míní například Tomáš Kordač, ředitel pražského hospicu Štrasburk. „Když se někdo nevyléčitelně nemocný chce zabít, je něco špatně v systému. Nikdo nemusí trpět fyzickou ani psychickou bolestí. Domnívám se, že lze vše řešit v rámci paliativní hospicové péče, ne eutanazií.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se obává možné zneužitelnosti. „S eutanazií velmi zásadně nesouhlasíme. Riziko zneužití je obrovské. Volání po eutanazii je v podstatě spíš volání po zlepšení hospicové péče a sociálních služeb, protože lidé, o které je řádně pečováno, netouží po eutanazii,“ řekl Kubek Seznam Zprávám.

Odmítavé stanovisko zaujímá i zástupce duchovních, římskokatolický kněz a bývalý politický reportér Karol Lovaš. „Otázka eutanazie jako politické téma je nevkusná záležitost. Zvlášť v kombinaci s covidovou dobou, ve které žijeme, ji vnímám jako karikaturu obrazu strany, která chce ‚právem na eutanazii‘ zabránit vlastní politické smrti, které před volbami čelí,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Jsem přesvědčený, že českého člověka dlouhodobě trápí spíš otázky spojené se životem, jak ho zvládnout, jak přežít, ne mít možnost zvolit si dobrovolnou smrt.“

Anketa

Jste pro uzákonění eutanazie v Česku?
Ano
56,2 %
Ne
43,8 %
Celkem hlasovalo 2203 čtenářů.

„Vize 2030 je plán na další dekádu o zásadních věcech v naší společnosti, o kterých se politické strany budou muset jednou bavit. Rozhodně to však není v programu ČSSD pro letošní volby. Desatero bylo dnes na tiskové konferenci představeno a je na webu ČSSD. Vizi 2030 budeme publikovat co nejdříve, právě ji upravují grafici,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Redakce Seznam Zpráv se obrátila na několik zástupců ČSSD, aby zjistila, jaký postoj strana vůči problematice zaujímá. Názory jsou roztříštěné.

„Považuji za základní lidské právo rozhodnout se, jak člověk odejde ze života. Jsou lidé, kteří to požadují, protože vědí, že to umírání bude těžké pro ně a také pro jejich okolí, protože to bude trvat delší dobu a medicína bohužel v tomto případě člověku moc nepomůže,“ říká Robin Šín, lídr plzeňské kandidátky ČSSD a lékař záchranné služby. Domnívá se, že jeho názor uvnitř strany převládá.

K němu se přidává i jeho spolustraník a poslanec Ondřej Veselý: „Osobně jsem pro eutanazii. Samozřejmě za přísně stanovených podmínek, aby nedošlo ke zneužití.“

Opačného názoru jsou někteří členové vedení strany. Místopředseda strany Jiří Běhounek například tvrdí, že ČSSD možnost uzákonění práva na eutanazii nepodporuje. „Jedná se o jedno z témat, kterými by se podle nás měly politické strany v horizontu dalších deseti let zabývat,“ domnívá se. „V rámci zdravotnictví je to jedna z otázek k řešení, ale my to nepodporujeme. Podobně je v tomto programu i téma stejnopohlavního manželství, které také nijak extra nepodporujeme.“

Navzdory slovům Jiřího Běhounka má ČSSD ve svém programu, který hodlá naplnit do roku 2030, skutečně zaneseno, že směřuje k uzákonění práva na eutanazii u nevyléčitelně nemocných.

Reklama

Doporučované