Hlavní obsah

ČSSD přitvrdí zákon o neplacených alimentech. Chce je pro víc rodin a vymáhat i peníze navíc

Alena Gajdůšková popsala v Duelu Televize Seznam, koho by se týkal zpřísněný zákon o zálohovaném výživném.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Návrh ČSSD na zálohované výživné, který má strana jako jednu ze zásadních podmínek pro vstup do vlády, by mohl pomoci většímu okruhu rodičů samoživitelů, než jak zněla původní dohoda s ANO. Jedna z autorek předlohy Alena Gajdůšková (ČSSD) plánuje během projednávání normy ve Sněmovně předložit pozměňující návrh, jenž by značně rozšířil skupinu lidí, na které se má vztahovat. Víc by také dopadl na ty rodiče, již se placení alimentů vyhýbají. Gajdůšková to řekla v Duelu Seznamu.

Článek

Původní předloha ČSSD počítá s tím, že na dávku by měly dosáhnout děti z domácností s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Gajdůšková ale ve výboru navrhne, aby se tato částka zvýšila na trojnásobek. „To už by mělo zachytit ty středně příjmové skupiny,“ uvedla. Poslankyně dodala, že na začátku byla strana v prosazování změny mírnější, aby vůbec našla možnost nějakého kompromisu.

Pozměňující návrh z dílny Aleny Gajdůškové by mohl naopak značně zabolet rodiče, kteří alimenty na své děti neposílají. „Tak, jak je to v zahraničí, k tomu zálohovanému výživnému si stát připočítává ještě náklady na administraci. A to už je pak velká sankce vůči rodiči,” popsala svůj záměr Gajdůšková v Duelu.

Celý Duel o zálohovaném výživném:

Duel: Alena Gajdůšková versus Markéta Pekarová Adamová.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

TOP 09 ani takto případně upravený návrh nepodpoří. První místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová tvrdí, že jde o další sociální dávku a pravice odmítá samotnou ideologii zálohovaného výživného. „Pro nás je problém s tím návrhem v samotné filozofii, jak řešit tyto problémy. Tady je důraz kladen na to, že stát má vyřešit za vás nějaký problém, nikoliv že vy sám máte najít oporu ve státu proto, abyste si ho mohl vyřešit sám,“ řekla Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované