Hlavní obsah

ČSSD vyslala Hamáčka na smrtelnou misi, říká plzeňský hejtman Bernard

Výzva s Josefem Bernardem: O povolebním pádu ČSSD na dno a o tom, jak sjednotit rozhádanou stranu.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokracie je ve stavu schizofrenie. Nemůže být rozkročená zároveň na Východ a na Západ, kritizuje svou stranu plzeňský hejtman Josef Bernard.

Článek

Že šla ČSSD do vládní koalice s hnutím ANO Andreje Babiše, považuje plzeňský hejtman Josef Bernard za jednu ze zásadních chyb své partaje. Ve Výzvě kritizuje i to, že se opřela o sněmovní podporu komunistů. Nejen to ale podle něj přispělo k tragickým výsledkům voleb, i těch posledních komunálních a senátních.

„ČSSD dělala dlouhou dobu řadu chyb. Není možné, aby byla rozkročená, jako dnes je. Není možné, abychom na Východě tancovali kolem samovaru a na Západě se Bernard objímal s Bavory. Musíme mít lídry, kteří prezentují naši stranu. Ne se jednou přiklánět k Hradu a podruhé třeba k nějaké firmě. Příklon k Hradu nikdy nefungoval, nefungoval za Masaryka ani za Havla,“ shrnuje plzeňský hejtman.

Podle něj ale teď už není čas z vlády odcházet, jak někteří jeho spolustraníci po neúspěšných volbách navrhovali. Sociální demokracie se podle něj musí radikálně proměnit a změnit lídry i své fungování. „Máme mastodontní strukturu, potřebujeme reorganizaci,“ tvrdí s tím, že organizační struktury ČSSD jsou zastaralé jako „ze začátku minulého století“.

Ačkoli mluví o potřebě personálních změn, sám zatím nechce spekulovat, zda by na jarním sjezdu do boje o předsednické křeslo šel. Chce nejdřív zjistit, zda je v ČSSD dost lidí podobného smýšlení, jako má on.

Hejtman v minulosti v médiích připustil, že je na stole i varianta jeho odchodu z ČSSD – pokud se strana nezmění. Ve Výzvě Seznamu konkretizoval, kdy by byla zmíněná varianta aktuální: Pokud by ČSSD prosazovala referendum o odchodu ČR z Evropské unie a zpochybňovala prozápadní orientaci ČR.

„Není správná cesta prohánět se s motorkářským gangem z Ruska,“ říká v narážce na příznivce ruských Nočních vlků a místopředsedu ČSSD Jaroslava Foldynu. „Naučme se nerozlišovat hákový kříž a srp s kladivem. Je to to samé,“ dodává.

Jak by ČSSD měla vyřešit svou stranickou rozpolcenost? A čím by měla získat zpátky své voliče? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované