Hlavní obsah

Čtyři miliony lidí bez státního občanství. Bengálcům hrozí stejný osud jako Rohingům

Obyvatelé Indie.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Rozhodnutí indické vlády pravděpodobně v novodobé historii vytvoří největší skupinu lidí bez státního občanství. Odvolává se na Ásámské dohody z roku 1985.

Článek

Indická vláda zveřejnila seznam zhruba čtyř milionů lidí ze severovýchodního státu Ásám, kteří by mohli přijít o státní občanství. Indické úřady se hájí tím, že seznam pomůže rozlišit nelegální migranty z Bangladéše. Někteří lidé se však domnívají, že se jedná o čistku etnických menšin v Ásámu. Místní správa však tvrdí, že nikoho nebude deportovat okamžitě. Obyvatelé se budou moct odvolat a počkat na finální rozhodnutí úřadů, jestli zůstane jejich občanství platné.

Národní registr občanů (NRC) je seznam lidí, kteří mohou dokázat, že přišli do země do 24. března 1971, tedy do doby, než byl Bangladéš vyhlášen jako samostatný stát. Podle Ásámských dohod, podepsaných tehdejším premiérem Rádžívem Gándhím z roku 1985, všichni ti, kteří neprokázali příchod do Indie před tímto datem, neměli mít právo volit a měli být ze země vyhoštěni.

Hasitun Nissa, sedmačtyřicetiletá učitelka pro BBC uvedla, že o své občanství zřejmě přijde. Nedokáže si však vyhoštění ze země představit, protože v Ásámu strávila celé své dětství a následně i celý život a nikdy nepoznala okolí za hranicemi tohoto státu. Bojí se, že přijde o svůj nárok na půdu, o volební právo a o další svobody. Podobný osud čeká další čtyři miliony Bengálců, etnické menšiny v Ásámu, kteří nyní čekají na finální verdikt v tomto zdlouhavě byrokratickém procesu.

Tento poslední vládní krok udělal přes noc z několika milionů Indů lidi bez státní příslušnosti a vyvolal v nich strach z možné vlny násilí, která by na nich mohla být spáchána. Předseda vlády Indie, Naréndra Módí, z hinduistické nacionalistické strany Bháratíja džantá, která je nyní v zemi u moci, trval v minulých letech na tom, že nelegální muslimské přistěhovalce vyhostí.

Sousední Bangladéš však s rozhodnutím indické vlády odebrat lidem občanství nesouhlasí. Rozhodnutí indické vlády tak pravděpodobně v novodobé historii vytvoří největší skupinu lidí bez státního občanství. Aktivisté však tvrdí, že Národní registr občanů používají Ásámští hinduističtí nacionalisté k útokům proti státem uznané bengálské komunitě, jejíž většinu tvoří muslimové.

Většina Bengálců žije v Ásámském státě v mokřadech, podél řeky Brahmaputra, a pokud mají nějaké doklady, údaje v nich jsou mnohdy nepřesné. Úřady tvrdí, že nelegální migranti z Bangladéše se mnohdy skrývají mezi nimi s padělanými doklady, a proto je potřeba všem důkladně prozkoumat doklady, aby je mohly najít.

Bengálský aktivista Nazrul Ali Ahmed řekl novinářům ze zpravodajského serveru BBC, že vyjádření vlády je jen zástěrkou pro páchání zločinů na muslimech a že Bengálcům hrozí podobný osud jako Rohingům v Myanmaru.

Po vyjádření znepokojení nad tímto krokem indické vlády organizacemi pro lidská práva, vydal úředník Pratík Hajela, odpovědný za registr občanů, prohlášení, že při rozhodování o občanství se orgány nebudou řídit náboženstvím nebo jazykem těchto lidí.

Reklama

Doporučované