Hlavní obsah

Cyklisté budou moci projet centrem Prahy. Staroměstské náměstí a Královská cesta se ale kolům nejspíš uzavřou

První cedule omezující vjezd cyklistů mezi 10:00 a 17:00 se v Praze objevily začátkem července. Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po zrušení zákazu kol městským soudem jedná Praha 1 s cyklisty o nových podmínkách. Nakonec by zákaz vjezdu pro cyklisty by měl platit pouze na Staroměstské náměstí a Královskou cestu.

Článek

Praha 1, spolek Auto*Mat a zástupci magistrátní komise pro cyklistickou dopravu v pondělí jednali o cyklistické dopravě v historickém centru. Zákaz vjezdu kol by měl v budoucnu platit na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Ostatní ulice budou průjezdné úplně nebo se v nich zřídí koridory pro cyklisty. Jednání budou pokračovat ještě 6. září.

„Pokud se bude respektovat, že tyto dvě oblasti jsou z hlediska Prahy 1 naprosto nevhodné a cyklisté se tam nebudou moci prodírat chodci, tak na druhou stranu Praha 1 zlepší a vymezí koridory průjezdnosti centrem,“ slibuje starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Bezpečností chodců radnice argumentovala již při instalaci kontroverzního omezení cyklistů, které po čtrnácti dnech zrušil Městský soud v Praze na základě stížnosti spolku Auto*Mat. Podle soudu se městská část dostatečně nezabývala připomínkami k chystanému opatření.

„Nakonec jsme se docela shodli. Směřuje to podobným směrem, zejména u náměstí Republiky a Zlatého kříže, kde to omezení bude upraveno, aby tam byl možný průjezd cyklistů,“ popisuje Vratislav Filler ze spolku Auto*Mat.

Do dalšího setkání vypracuje vlastní stanovisko také komise pro cyklistickou dopravu z magistrátu.

Značení, které již Technická správa komunikací rozmístila, částečně zmizí. „Značky budou postupně odstraňovány a upravovány, aby byly v souladu se soudním rozsudkem,“ vysvětluje Filler.

„Značky se můžou zakrýt. Některé jsou navíc ve prospěch cyklistů, což je například zobousměrnění Jungmannovy ulice a podobně. To, co je uděláno, by nemělo být zničeno. Co se týče podélných čar, tak ty se postupně víceméně zašlapou,“ doplňuje Lomecký.

První cedule omezující vjezd cyklistů mezi 10:00 a 17:00 se v Praze objevily začátkem července. Zákaz se týkal hlavně dolní části Václavského náměstí, Staroměstského náměstí a náměstí Republiky.

Opatření, které šlo proti trendu ostatních metropolí, vzbudilo vlnu odporu. Cyklisté proti němu dokonce protestovali demonstrativní pomalou jízdou ulicí Na Příkopě. Městští strážníci ani policie ale za porušení nového nařízení pokuty nevybírali.

Reklama

Doporučované