Hlavní obsah

Deprese ničí kvalitu života. Přes půl milionu lidí se v Česku neléčí

Deprese ničí kvalitu života. Přes půl milionu lidí se v Česku neléčí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Neléčená deprese a úzkostné poruchy výrazně snižují kvalitu života. Přitom je u nás přes půl milionů lidí, kteří se neléčí. Výsledkem mohou být kardiovaskulární choroby, ale také zvýšené riziko sebevraždy.

Článek

Začíná to střídáním nálad, přejídáním nebo odmítáním stravy a postupně i odmítáním věcí, které nás dříve těšily.

„Pokud nás už tři týdny nic nebaví, ale opravdu nebaví, jsme velmi unavení, jako bychom měli chřipku, tak už je třeba se zamyslet a vyhledat lékařskou pomoc. První kroky by měly vést k praktickému lékaři a pak třeba k psychologovi. Maximálně zjistíme, že nám nic není, a to je dobrá zpráva,“ radí zakladatel projektu Život za zdí Jeroným Janíček.

Přes půl milionu neléčených lidí je skutečně velké číslo. Je to z toho důvodu, že lidé deprese nebo úzkosti nepoznají. Dalším důvodem je strach z léků proti úzkosti, aby nezměnily osobnost a vnímání. „Ale to, co mění osobnost, je primárně ta nemoc. Lidé se také bojí, že se někdo o naší návštěvě psychologa dozví,“ doplňuje Jeroným Janíček.

Pro lidi, které trpí depresí a úzkostí, vznikl projekt Život za zdí. S čím se snaží lidem pomáhat? A jak poznat, že nás trápí duševní zdraví? Odpovědi se dozvíte v rozhovoru ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované