Hlavní obsah

Desetitisícový dav si v Moskvě připomněl výročí vraždy ruského opozičního politika Němcova

Pochod za Borise Němcova.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

V Moskvě se konal každoroční pochod za zavraždného opozičního politika Borise Němcova. Zúčastnilo se ho skoro 11 tisíc lidí. Němcova zastřelili v roce 2015. O dva roky později poslal soud do vězení pět lidí. Podle Němcovových spojenců se jedná o krytí skutečných viníků.

Článek

Tisíce lidí se v neděli sešlo v ulicích Moskvy na pochod na památku Borise Němcova. Předsedu Republikánské strany Ruska a poslance Jaroslavské oblastní dumy zastřelili 27. února 2015 na mostě, který vede přes řeku Moskva v ruské metropoli, když se vracel se svou přítelkyní z večeře domů. O incidentu se hovoří jako o první významné vraždě ruského politika od roku 2005.

Skoro 11 tisíc lidí se sešlo pouhý kilometr severně od Kremlu, uvedla to nevládní organizace White Counter. Demonstrace se konala také v Petrohradu.

Němcov patřil k předním opozičním politikům a kritikům Putinovy politiky. Zavražděn byl v předvečer opozičního pochodu s názvem „Jaro”, jehož byl organizátor. Po jeho smrti se místo opozičního pochodu konal pohřební průvod v centru Moskvy.

Smrt Borise Němcova vyvolala řadu reakcí jak v Rusku, tak i v zahraničí. Několik ruských předních politiků vraždu odsoudilo, byl mezi nimi například ruský prezident Vladimir Putin, předseda vlády Dmitrij Medvěděv, ministr zahraničí Sergej Lavrov nebo bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov.

V roce 2017 poslal soud za vraždu Němcova do vězení 20letého muže a nad dalšími čtyřmi muži vynesl rozsudek 11 až 19 let vězení za spolupráci. Podle Němcovových politických spojenců se ale jednalo pouze o krytí skutečných viníků, kteří nadále zůstávají na svobodě.

Reklama

Související témata:

Doporučované