Hlavní obsah

Desítky mrtvých a zraněných bez pomoci. Bomba zasáhla tigrajské tržiště

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze zasažené vesnice. Ta leží asi 25 kilometrů od hlavního města africké Tigraje.

Reklama

Krvavý konflikt v etiopské Tigraji si připsal další mrtvé. Tentokrát přišly o život desítky lidí po náletu na vesnici Togoga, kam armáda později zablokovala přístup lékařským týmům.

Článek

„Bylo to strašné,“ uvedl pro agenturu AP pracovník mezinárodní humanitární organizace, který se již dokázal spojit s kolegy a dalšími lidmi v zasažené tigrajské vesnici. „Nevíme, jestli letadla přiletěla z území Etiopie nebo Eritreje. Stále hledají těla. Bylo zabito přes 50 lidí, možná více.“

Přesný počet osob, které přišly o život, zatím není možné stanovit, má mezi nimi však být i dvouleté dítě. Agentura se spojila také s lékaři a zdravotní sestrou z hlavního města Tigraje Mekele, podle jednoho z doktorů zdravotníci v Togoze už ohlásili více než 80 mrtvých. Trojice s novináři mluvila pod podmínkou anonymity kvůli strachu z možných následků.

Právě v Mekele jsou v tamní nemocnici ošetřováni někteří ze svědků události, podle kterých bomba dopadla na tržnici. Ke krveprolití došlo přibližně v jednu hodinu odpolední, jak agenturu Reuters informovala žena, jejíž manžel i s dcerou by měli být mezi zraněnými. „Když došlo k výbuchu, všichni se rozutekli. Po chvíli jsme se vrátili a snažili se posbírat zraněné.“

Už v úterý odpoledne se na místo vypravila řada zdravotnických týmů, do města se však nedostaly. Vojáci poslali zpátky jak je, tak i sanitky, které na místo vyrazily později v tentýž den či ve středu ráno. Do Togogy se podařilo dostat jen některým, a to v úterý večer a díky volbě jiné cesty.

Tito šťastnější lékaři se dostali asi ke 40 zraněným, celkový počet je však pravděpodobně mnohem vyšší i kvůli tomu, že část lidí z vesnice po útoku uprchla. Někteří ze zraněných navíc akutně potřebují operaci, není je ovšem možné evakuovat.

Na místo se v úterý vydala i sanitka Červeného kříže, během pokusů dostat se do vesnice na ni ovšem dvakrát vystřelili etiopští vojáci. Ti tým zdravotníků dokonce na 45 minut zadrželi a následně jim přikázali vrátit se do města Mekele. „Nedovolili nám tam jet. Řekli nám, že kdokoliv tam jede, pomáhá jednotkám TPLF,“ sdělil AP jeden z týmu lékařů.

V etiopském regionu začaly boje mezi regionální a centrální vládou začátkem loňského listopadu. Premiér a zároveň nositel Nobelovy ceny míru Abiy Ahmed tehdy zahájil vojenskou ofenzivu, aby v Tigraji „obnovil vládu zákona“, a to kvůli údajné krádeži zbraní na tamní vojenské základně. Od moci v oblasti tehdy odstavil politickou stranu s názvem Tigrajská lidově osvobozenecká fronta, již zmiňovanou TPLF.

Akce byla prohlášena za úspěšnou po dobytí tigrajského hlavního města Mekele, kde regionální vláda sídlila, a velení se ujala prozatímní správa loajální státu. Navzdory ohlášenému vítězství se ale v některých oblastech bojovalo dál a neskončilo ani zabíjení a násilí mířené proti civilistům. Obětí si konflikt připsal již tisíce a mnoho lidí připravil o domov.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze zraněných obyvatel tigrajské vesnice.

Premiér Ahmed se nechal slyšet, že „rebelové jsou již téměř poraženi“, síly věrné TPLF se však nevzdávají. Obnovení bojů již hlásí například město Adigrat, Idaga Hamus nebo Wikro. Zprávy o nejnovějším incidentu pak přišly poté, co se v Etiopii v pondělí odehrály parlamentní volby.

Ty doprovází bojkot opozice, stín probíhajícího konfliktu i různé nesrovnalosti, píše agentura Reuters. Ve čtyřech etiopských státech, mezi které patří i Tigraj, se navíc nemohlo hlasovat. Obyvatelé jednoho z těchto regionů například k urnám kvůli logistickým problémům vyrazili až v úterý.

Tigraj kvůli probíhajícímu konfliktu navíc bojuje také s dalším strašákem – až 33 000 tamních těžce podvyživených dětí totiž podle odhadů Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) hrozí smrt hladem. Na tiskové konferenci to v průběhu měsíce června ohlásil mluvčí organizace James Elder.

O tom, že v podmínkách odpovídajících hladomoru žije více než 350 000 tigrajských obyvatel a milionům dalších hrozí stejný osud, již OSN informovala o něco dříve. I když zmiňované číslo neodpovídá prahové hodnotě nutné k formálnímu „hladomorovému“ vyhlášení, neměl by si prý svět hrát s terminologií, když lidé umírají.

K okamžitému ukončení bojů už ve společném prohlášení vyzvala i Evropská unie a Spojené státy americké. Společně mimo jiné volají také po tom, aby vláda v oblasti umožnila humanitární pomoc tamním obyvatelům.

Reklama

Doporučované