Hlavní obsah

Desítky Syřanů přišly prosit o pomoc k izraelské hranici. Vojáci je poslali zpátky

Desítky Syřanů přišly k hranici s Izraelem, kde žádaly o pomoc.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Několik desítek Syřanů v úterý dorazilo k izraelskému hraničnímu plotu na Golanských výšinách. Šlo o syrské uprchlíky z nedalekého tábora. U hranic s Izraelem podle agentury Reuters marně žádali o pomoc nebo poskytnutí útočiště.

Článek

„Dobré ráno, lidi. Jděte zpátky, jste na hranici státu Izrael. Jděte zpátky, než se stane něco špatného. Jděte zpátky,“ vzkazoval izraelský důstojník prostřednictvím megafonu syrským uprchlíkům, kteří se v úterý shromáždili u hraničního plotu na Golanských výšinách. K izraelské hranici se vydali z nedalekého uprchlického tábora, aby žádali o pomoc či poskytnutí útočiště. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jestliže chcete, abychom vám mohli pomoci, musíte jít zpátky,“ vzkazovali izraelští vojáci nashromážděným Syřanům, kteří se dostali do vzdálenosti asi 200 metrů od plotu. Po chvíli se početná skupina, v níž byly ženy i děti, vydala zpět do tábora. Na cestě zpátky se údajně někteří ještě zastavili a mávali směrem k Izraeli bílým oblečením.

V oblasti na jihozápadě Sýrie v posledních dnech probíhají tvrdé boje. Syrská vládní vojska již několikátý den podnikají ofenzivu na jihozápadě Sýrie s cílem dobýt poslední oblasti u hranice s Izraelem z rukou protivládních rebelů. Terčem ostřelování se od neděle stala zejména provincie Kunajtra. 

Při náletu v provincii Kunajtra, která hraničí s Izraelem okupovanou oblastí Golanských výšin, přišlo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) o život šest lidí. „Šest civilistů včetně dvou žen a tří dětí bylo zabito při náletech poblíž Ajn at-Tína na hranici mezi provinciemi Kunajtra a Dará,“ uvedla SOHR, která situaci monitoruje z Británie. Jak dodala, zatím není jasné, zda údery podniklo syrské letectvo, nebo jeho spojenec Rusko.

Oblast Golanských výšin ze dvou třetin okupuje Izrael, který je obsadil v průběhu dvou válek v roce 1967 a 1973. Roku 1981 je pak v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východní část Golanských výšin ale patří Sýrii. Izrael přítomnost Ruskem podporované syrské armády poblíž hranic znepokojuje.

Reklama

Doporučované