Hlavní obsah

Dluhy českých domácností dál rostou. Dosahují skoro 1,556 bilionu korun

Dluhy českých domácností rostou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu stouply proti únoru o 9,3 miliardy na zhruba 1,556 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 110 miliard více. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Článek

Dluhy domácností rostou od února 2016, nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Meziměsíčně se tyto úvěry v březnu zvýšily podle ČNB o 0,6 procenta na 1,167 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci sledovaného měsíce 231 miliard korun, proti únoru tak byly vyšší o 0,7 procenta.

Také zadluženost firem byla meziročně vyšší. Odborníci často považují zadluženost firem i domácností za pozitivní jev, který značí investice a optimistický výhled do budoucna. Největším problémem je přesun finančních půjček do šedé ekonomiky lichvářů, což statistika ČNB nemůže přesně odrážet.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje ji z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Reklama

Doporučované