Hlavní obsah

Dnes začíná největší zimní gastrofestival v Česku, letos s Leonardem da Vinci

Pavel Maurer o letošním 10. ročníku Grand Restaurant Festivalu.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

10. ročník Grand Restaurant Festivalu si na své jubileum přizval renesančního malíře Leonarda da Vinciho, nese totiž název „Chuť da Vinci”. Dá rozum, že se malíř nedostaví osobně, jeho genialita však už v patnáctém století obohatila i kulinářství. Proto je letošním zastřešujícím tématem právě on.

Článek

Grand Restaurant Festival je již tradiční akcí, na kterou můžete po celém Česku v zimním období vyrazit. Gastronomické zážitky nabídne 91 podniků ve 36 městech. Kuchaři by se při vytváření degustačních menu měli inspirovat právě da Vinciho rodnou zemí, jíž je Itálie. „Mohou se sami rozhodnout, co uvaří. Někdo má na tom tříchodovém meníčku jenom jednu věc, někdo tam dá parmazán, někdo tam dá cacciucco polévku (pozn. red.: toskánská či ligurská rybí polévka), někdo tam dá carpaccio. Tím reminiscencuje italskou, toskánskou nebo lombardskou kuchyni. Někdo třeba nazval jednotlivé chody podle Leonarda jako malíře, jako přírodovědce nebo ochránce přírody. Takže se každý inspiroval podle svého,” popisuje letošní ročník festivalu jeho zakladatel Pavel Maurer. Pokud však chcete zakusit opravdovou chuť Itálie z doby patnáctého století, rozhodně hledejte pokrmy, které se obejdou bez rajčat a brambor. V té době byste je totiž v Evropě hledali jen marně.

Do vámi vybrané restaurace můžete na festival vyrazit od 15. ledna do 28. února. Webové stránky festivalu dokonce nabízejí zvýhodněné ceny, pokud si gastronomický zážitek zakoupíte v předprodeji.

Více o festivalu prozrazuje Pavel Maurer v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované