Hlavní obsah

Dnešní ekonomický svět je strašně křehký, rizika hrozí z obchodních válek, varuje Niedermayer

Niedermayer o tom, jestli hrozí ekonomická krize.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodní války, nezvládnutý brexit a protekcionismus Číny – to jsou podle někdejšího viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera hlavní rizika, která by mohla rozkývat českou i světovou ekonomiku. „Ty vnější aspekty jsou významné,” varuje ve Výzvě.

Článek

„Dnešní svět stojí na tom, že za peníze, které nemáme, si kupujeme věci, které nepotřebujeme," opakuje svůj oblíbený bonmot ekonom Tomáš Sedláček. „A tenhle svět je strašně křehký. Stačí, když si řekneme, že za ty peníze, které nemáme, si nebudeme kupovat věci, které nepotřebujeme. Najednou firmy, které je vyrábějí, jsou bez práce, lidé přijdou o práci, nemají mzdy a zase si nekupují ostatní věci,” vysvětluje europoslanec Luděk Niedermayer.

Zároveň je podle něj současná ekonomika mnohem robustnější než během minulé ekonomické krize. „Uvnitř ekonomiky ty různé aspekty, které tam tehdy byly, tam teď nejsou.” Roli podle něj ale nyní bude hrát globální oblast jako hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně rozpoutání obchodních válek, nejasnosti ohledně způsobu, jakým odejde Velká Británie z EU a také nejistota ohledně chování Číny.

„Důvody pro nějakou velkou, vnitřně způsobenou havárii nejsou, ale ty vnější aspekty jsou významné,” uzavírá Niedermayer.

Dokázalo si Česko v EU vyjednat vliv? Video: Seznam Zprávy

Jak hodnotí vyjednávání o rozdělení vlivu v Evropské unii? A proč nechce kandidovat na předsedu TOP 09? Podívejte se na celou Výzvu s Luďkem Niedermayerem.

Reklama

Doporučované