Hlavní obsah

Do Kosova se vrací příslušníci Islámského státu

Svět bez obalu: Přes 100 lidí se nedávno vrátilo do Kosova. Byli mezi nimi i čtyři muži podezřelí z toho, že bojovali za Islámský stát.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpečnostní složky odhadují, že se až čtyři tisíce Evropanů zařadily mezi bojovníky Islámského státu. Jde především o občany Británie, Francie, Německa a Belgie. A podle zprávy Evropského parlamentu se už třicet procent z nich vrátilo zpátky do Evropy.

Článek

Skupina 110 osob se nedávno vrátila i do Kosova. Byli mezi nimi i čtyři muži podezřelí z toho, že za Islámský stát bojovali.

„Z bojové zóny v Sýrii se vrátilo 110 občanů Kosova. Čtyři z nich jsou bojovníci, dvaatřicet jsou ženy a čtyřiasedmdesát mladiství – včetně devíti dětí, které ztratily ve válce své rodiče,” potvrdil zástupce kosovského státu.

Ženy a děti byly převezeny do detenčního centra nedaleko Prištiny. Muži, které mají úřady za možné teroristy, skončili na měsíc ve vazbě.

Před pár dny – 23. dubna – mohly ženy a děti detenci opustit. Na mnohé čekalo poprvé po letech setkání s příbuznými.

„Přišli jsme sem, abychom viděli bratrovy děti a jeho ženu. Setkali jsme se s nimi. Máme z toho dobrý pocit. Úřady se k nim chovaly dobře,” popsal jeden z příbuzných.

Deset žen si později odvedli policisté z oddělení stíhání závažných trestných činů. Dostaly uloženo domácí vězení kvůli obviněním z členství v teroristické organizaci.

Kosovští představitelé uvádějí, že od roku 2012 odcestovalo do Sýrie a Iráku kolem čtyř stovek místních obyvatel. A v příštích dnech očekávají návrat dalších asi osmdesáti lidí.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované