Hlavní obsah

Duben jako měsíc partnerských rozchodů. Je to záhada, říká autorka projektu Terapie sdílením

Dvě minuty z Výzvy s Josefinou Bakošovou: O dubnu jako měsíci rozchodů a projektu Terapie sdílením.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když se dva rozcházejí, dokážou být holky stejné potvory jako kluci, říká spoluautorka projektu Terapie sdílením, jenž se stal fenoménem českých sociálních sítí.

Článek

Před rokem a půl poprvé vystavily na Instagramu první partnerské hlášky, kterými se lidé přes SMS zprávy rozcházeli. Ester Geislerová a Josefina Bakošová tak strhly lavinu. Denně jim teď přicházejí desítky vzkazů s trpkými a cynickými větami z partnerské komunikace probíhající přes mobily.

„Měly jsme dotazy, jestli nebrojíme proti mužům, ale je jasné, že holky dokážou být stejné potvory a napsat stejně ošklivé věci jako kluci. Je vidět, že to není jednostranné, že by muži byli špatní a ženy dobré,“ říká ve výzvě Josefina Bakošová.

Celý pořad Výzva s Josefinou Bakošovou:

Výzva s Josefinou Bakošovou: „To ty jsi přivedl do vztahu někoho čtvrtého.” Nepřekononaná rozchodová hláška a fenomenální úspěch Terapie sdílením. Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Z projektu Terapie sdílením se stal internetový fenomén. Na Instagramu ho sleduje přes 220 tisíc lidí, Ester a Josefina vydaly dvě knihy a mají i přednášku s párovým terapeutem o vztazích a problematické párové komunikaci.

„Posláním přednášky je, aby si lidé vůbec takhle závažné věci nepsali přes telefon, protože člověk potřebuje vidět řeč těla, vidět výraz v obličeji, emoce. To přes SMS nedokážete poslat,“ upozorňuje Bakošová.

Potvrzuje, že hodně rozchodových vět si lidé posílají, když pijí alkohol, ale také se ukázalo, že v roce existuje měsíc, kdy se páry rozcházejí častěji.

„Prohlížela jsem si Facebook od samého začátku a překvapilo mě, že hodně aktivní, co se týká těchto zpráv, byl duben 2018 a duben 2019. To mě zarazilo a říkala jsem si, že se musím zeptat nějakého odborníka, proč to tak je,“ říká Bakošová.

Proč se podle ní lidé bojí řešit klíčové vztahové věci přímo a raději využívají SMS? Posílají jim rozchodové hlášky víc ženy, nebo muži? A jak poznají, že jsou konverzace, které dostanou, autentické?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Josefinou Bakošovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované