Hlavní obsah

Musí se léčit, jinak to bude horší, řekli znalci o důchodci podezřelém z terorismu. Soud souhlasil

Balda pokácel dva stromy na železniční tratě. Do obou narazily vlaky, které jen shodou náhod nevykolejily.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

U Krajského soudu v Praze pokračoval třetím dnem proces s jedenasedmdesátiletým mužem obžalovaným z terorismu. Státní zástupce mu navrhl 4 roky vězení. Rozsudek padne v pondělí. Muž zůstává ve vazbě.

Článek

Společnosti by mohl být i nadále nebezpečný, pokud se nebude léčit.

Tento závěr přednesli u Krajského soudu v Praze soudní znalci z oboru zdravotnictví, již posuzovali stav jedenasedmdesátiletého Jaromíra Baldy, kterému obžaloba klade za vinu dva teroristické útoky. A za pravdu jim v podstatě dal i soud, když prodloužil obžalovanému důchodci vazbu. Už se sice neobává, že by uprchl nebo se skrýval. Věří ale, že by mohl pokračovat v trestné činnosti.

Co řekli znalci u procesu s důchodcem obviněným z terorismu.Video: Hanuš Hanslík

Balda v létě 2017 ve dvou případech pokácel stromy na železniční tratě. Do obou narazily vlaky, které jen shodou náhod nevykolejily. Balda ohrozil životy dvou desítek lidí. Útoky chtěl svést na migranty.

Obžalovaný u soudu přiznal, že ho v noci děsily sny, ve kterých přijíždějí do České republiky vlaky s tisícovkami muslimů.

Krátce po poledni pronesl svou závěrečnou řeč státní zástupce Martin Bílý. Zdůraznil, že není pochyb, co obžalovaný udělal a že tím ohrozil desítky životů. Navrhl mu ale uložit trest ve výši pouze čtyř let vězení. Nízký navrhovaný trest zdůvodnil sníženou příčetností obžalovaného, kterou zdokumentovali soudní znalci.

Obhájce obžalovaného dokonce navrhl podmíněný trest.

Podle znalců trpí poruchou osobnosti, je nebezpečný a jeho stav se bude zhoršovat. Je prý podprůměrně inteligentní, ale věděl podle nich, co dělá. Jen si prý příliš neuvědomoval, co může způsobit.

„Určitě zmenšená příčetnost, ale ne zcela vymizelá. On nejednal pod vlivem nějakých těch bludů a halucinací. Ten intelekt není natolik snížen, aby si nemohl uvědomit ty následky. Problém je v tom, že on právě v situaci silného rozrušení nezvažuje veškeré následky dlouhodobějšího charakteru, které by mohl tímto jednáním zavinit,“ popisovali znalci u soudu zdravotní stav obžalovaného.

„Rozpoznávací schopnosti jsou u něho sníženy na polovinu, ovládací schopnosti jsou sníženy podstatně,“ dodali shodně oba vyslechnutí odborníci.

Co všechno mohl způsobit, to si Balda podle znalců uvědomil až zpětně poté, co byl obviněn a uvězněn.

Podle znalců se stav obžalovaného může s věkem zhoršovat. Proto doporučili ambulantní psychiatrickou léčbu, která by jeho chování měla udržet v normálu. Jinak by mohl být podle znalců společnosti nadále nebezpečný.

Baldovi, který v době páchání trestné činnosti pomáhal v předvolební kampani hnutí SPD, hrozí až patnáct let vězení.

Sám soudu v pondělí řekl, že svých činů lituje. Prý podléhal falešným zprávám o hrozící muslimské invazi. Dnes už prý ví, že udělal hloupost a neměl takovým zprávám věřit.

Podle původního plánu měl být už ve středu vynesen rozsudek, ale soudce to odložil na příští pondělí.

Reklama

Související témata:

Doporučované