Hlavní obsah

„Dystopická pekelná scéna“, popisuje lidskoprávní organizace situaci Ujgurů

Foto: Profimedia.cz

Ujgurská učitelka Qelbinur Sidiková ukazující fotografii ženského převýchovného tábora v Číně při panelové diskuze o Ujgurech.

Reklama

Organizace Amnesty International ve čtvrtek zveřejnila zprávu, ve které obviňuje Čínu ze zločinů proti lidskost na komunitě Ujgurů a dalších muslimských menšinách v severozápadní části země Sin-ťiangu.

Článek

Čínská vláda ukazuje „jasný úmysl zaměřit se kolektivně na části populace Sin-ťiangu na základě náboženství a etnického původu a použít násilí a zastrašování k vykořenění islámského náboženského přesvědčení a muslimských etnokulturních praktik,“ uvádí 160stránkový dokument na základě výpovědí a svědectví přes 50 Ujgurů, kteří prošli nechvalně proslulými převýchovnými tábory.

Ti popisují „běžný život“ plný bití, elektrických šoků, používání omezovacích prostředků, ale i cílené spánkové deprivace, pobytů na samotce nebo vystavování extrémně nízkým teplotám, píše britská BBC. Svědectví ujgurské ženy, které se podařilo utéct z převýchovného tábora, jsme přinesli v reportáži níže.

Kromě porušování základních lidských práv apeluje organizace na společenství OSN, aby celou záležitost vyšetřilo. Kritizují také jejího generálního tajemníka Antónia Guterrese. „Je jeho povinností chránit hodnoty, na nichž byla OSN založena, a rozhodně nemlčet vůči zločinům proti lidskosti,“ řekla představitelka organizace Agnès Callamardová.

Peking nicméně dlouhodobě existenci koncentračních táborů a možnou „genocidu“ v zemi na etnické menšině, jak ji mezinárodní společenství včetně EU nebo jednotlivé státy (Velká Británie, USA) interpretují, popírá. Svědectví o zločinném jednání Pekingu vůči Ujgurům, Kazachům a dalším menšinám, ale přibývá. Exkluzivně pro Seznam Zprávy popsal situaci Ujgurů v táborech například dánský vědec Rune Steenberg.

Čína se na státy, které se kvůli Ujgurům proti ní vymezují, rozhodla zareagovat po svém a přijala vlastní protisankce. „Když Západ za údajné porušování lidských práv uvalí sankce, Čína na oplátku znepříjemní fungování zahraničním obchodním partnerům na jejím území. Takto vidí odborníci nový zákon, který ve čtvrtek schválil nejvyšší čínský zákonodárný orgán, Stálý výbor Národního lidového kongresu (NPC),“ píše v článku redaktorka Seznam Zpráv Daniela Kučerová. Více v článku níže.

„Mělo by to šokovat lidské svědomí, že tak obrovské množství lidí bylo v internačních táborech podrobeno vymývání mozků, mučení a dalšímu ponižujícímu zacházení, zatímco miliony dalších žijí ve strachu uprostřed obrovského sledovacího aparátu,“ dodává k situaci Callamardová. Jonathan Loeb, který se na vzniku zprávy podílel, uvedl včera na tiskové konferenci, že výzkum nicméně „neodhalil, že by došlo ke všem důkazům o trestném činu genocidy“.

Podobnou zprávu vydala v dubnu i mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). I ta uvedla, že se Čína dopouští na etnické menšině Ujgurů zločinů proti lidskosti. Podobně jako Amnesty International, nicméně ani ona zatím neprokázala dostatek důkazů, o tom, že by se dalo hovořit o genocidě. Povedlo se jí ale doložit, že v oblasti dochází k masovému věznění, týrání či potírání kultury Ujgurů.

Reklama

Doporučované