Hlavní obsah

Evangelíci se ohradili proti Slušným lidem: Fašismus se nesmí schovávat za křesťanské hodnoty

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Reklama

Zatímco katolíci protestovali především proti obsahu hry, ve které Ježíš znásilňuje muslimku, evangelíkům vadí vystoupení Slušných lidí, kteří podle nich schovávají fašismus za křesťanské hodnoty.

Článek

Českobratrská církev evangelická se na svém každoročním nejvyšším shromáždění ohradila proti vystoupení Slušných lidí při divadelní hře Naše násilí a vaše násilí, ve které Ježíš znásilňuje muslimku.

Nelíbí se jim, že se hnutí schovává za křesťanské hodnoty, ačkoliv je spojováno s fašismem či neonacismem.

„Nesmíme připustit, aby někdo o své vlastní vůli například určoval, co smí herci hrát, nebo na co se smí diváci dívat,” uvedla církev v prohlášení, které uveřejnila na svých webových stránkách. Představitelé církve tak reagovali na zhruba třicítku aktivistů, kteří během vystoupení vtrhli na jeviště a utvořili před herci řetěz ve snaze jim zabránit v dalším hraní.

Vystoupení Slušných lidí už odsoudili politici.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

„Nejde nám o interpretaci divadelní hry. Odmítáme však, aby skupiny spojené s fašismem či neonacismem používaly křesťanské hodnoty jako zástěrku pro své jednání,” stojí dále v prohlášení. Podle něj je křesťanství náboženství všech národů a ras a neměli by jménem křesťanů mluvit lidé, kteří šíří nenávist a brání svobodě.

Již dříve se ke hře vyjádřili představitelé katolické církve. Kardinál Dominik Duka společně s dalšími biskupy a kardinály označil hru za „rouhání” a dodal, že vítá, že se našli lidé, kteří se proti hře postavili. „Nakonec je třeba vidět, že někteří z diváků dali najevo svůj nesouhlas se skandálním obsahem i při samotném představení, byť jim to způsobilo potíže,” uvedl k vystoupení Slušných lidí.

Slušní lidé jsou často označováni za představitele krajní pravice. Například Ministerstvo vnitra podle své výroční zprávy považuje hnutí za extremistické uskupení.

Skupina se profiluje především na brněnské scéně, kde ostře vystupuje proti hnutí Žít Brno, ale i dalším komunálním politikům. Při jedné z akcí například vyvěsili její členové na frekventované místo velkou fotografii nahého Matěje Hollana.

Loni v létě pak na sebe upozornili tím, že nechali zakrýt růžový tank, který v Brně vystavoval umělec David Černý.

Reklama

Související témata:

Doporučované