Hlavní obsah

Evropa prožila další noc extrémních mrazů, Británii a Irsko navíc ochromila Emma

Sníh a silný vítr na letišti v Dublinu zastavily veškeré přílety a odlety.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Většinu evropských zemí i nadále sužují nízké teploty, sněhové srážky a vánice. Ledové počasí už si podle BBC vyžádalo nejméně 55 obětí na životech a zablokovalo silniční, železniční i leteckou dopravu. Ta stojí především v Irsku a Velké Británii, kde situaci komplikuje i sněhová bouře Emma.

Článek

Nezvykle ledové počasí zasáhlo většinu Evropy, od Irska až po Středozemní moře. Sníh blokuje stovky řidičů ve Velké Británii, v Irsku zase kvůli silnému větru a sněhovým srážkám, o nichž se v zemi mluví jako o těch nejvydatnějších za poslední desetiletí, zrušili všechny lety.

S obtížemi se potýkala i letiště v Ženevě, Amsterodamu a dalších evropských městech. Sněžení, vánice a extrémně nízké teploty zaskočily také Francii, a to včetně jižních regionů, kde je zima zpravidla mírná.

Evropa prožila další noc extrémních mrazů, Britům dochází zásoby plynu.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Nezvykle ledové počasí posledních dní už si vysloužilo různá jména. V Británii se mluví o „Bestii z Východu“, zatímco Dánové přišli s označením „Sibiřský medvěd“.

„Bestie z Východu“ už si podle BBC vyžádala nejméně 55 obětí na životech. Nejvíce lidí, celkem 21, zemřelo v důsledku mrazivých teplot v Polsku, ztrátám na životech se ale nevyhnuly ani jižně situované země včetně Španělska, Francie nebo Itálie. V Česku kvůli mrazům zemřelo šest lidí, na Slovensku sedm.

Velká Británie se potýká i s další komplikací – kvůli vleklým mrazům hrozí, že dojdou zásoby plynu. Spolu s Irskem navíc čelí Emmě, sněhové bouři, která k britským ostrovům doputovala z jihu.

Kvůli zimnímu počasí, které je podle meteorologů nejhorší za posledních 30 let, povolaly britské úřady armádu. Vojáci pomáhají stovkám lidí, kteří uvázli na zasněžených silnicích, a převážejí je – v případě potřeby – do nemocnic či nouzových ubikací.

Reklama

Doporučované