Hlavní obsah

Evropská síť soudcovských rad navrhla vyloučení Polska, na vině je závislost soudů na vládě

Foto: Shutterstock.com

Evropská komise již kvůli stavu právního státu Polsko vyšetřuje.

Reklama

K hlasování dojde 17. září na mimořádné schůzi. Polsko patří mezi zakládající země organizace.

Článek

Organizace sdružující soudcovské rady z většiny zemí Evropské unie dnes ohlásila, že se chystá pozastavit členství polské Zemské soudcovské rady. Podle ní po politickém zasahování do justičního systému v Polsku již není rada nezávislá na vládě. Hlasovat o pozastavení členství polské rady v Evropské síti soudcovských rad má generální shromáždění na mimořádné schůzi svolané na 17. září do Bukurešti.

„Rada Evropské sítě soudcovských rad navrhla členům pozastavit členství polské Zemské soudcovské rady kvůli neplnění požadavků na nezávislost na výkonné a zákonodárné moci a zajištění nezávislosti polského soudnictví,“ uvedla v dnešním komuniké Evropská síť soudcovských rad, která podle agentury Reuters také radí Evropské komisi ohledně záležitostí právního státu v Evropské unii. 

Evropská komise vede proti Polsku bezprecedentní vyšetřování ohledně stavu právního státu a zahájila několik samostatných řízení proti Varšavě, včetně řízení kvůli nejvyššímu soudu. Vládní strana Právo a spravedlnost ale tvrdí, že změny v polské justici jsou nezbytné, aby soudy rozhodovaly efektivněji a aby se zbavily dědictví po komunismu.

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová, kterou se Právo a spravedlnost snaží zbavit předčasným odesláním do penze navzdory jejímu mandátu zaručeném ústavou, vyzývá Evropskou unii k obraně polské justice před vládními zásahy. Ale obává se, že unie je příliš zaujata vlnou populismu v jiných zemích, než aby se soustředila na Polsko. „EU je bezradná, když operuje skalpelem, ale má partnera, který se ohání sekerou,“ poznamenala nedávno o sporu mezi Bruselem a Varšavou.

Evropská síť soudcovských rad je organizace sdružující 24 rad z 20 zemí Evropské unie. Polská Zemská soudcovská rada patřila k jejím zakladatelům v roce 2004. Pokud by došlo k vyloučení, byl by to první případ v historii organizace.

Reklama

Doporučované