Hlavní obsah

Exnáměstek hradeckého primátora má za nevýhodnou koupi zaplatit městu 23 milionů korun

Krajský soud potvrdil trest pro bývalého náměstka hradeckého primátora. Ten má za nevýhodnou koupi parkovacího domu zaplatit škodu 23 milionů korun. Soud ho potrestal i čtyřletou podmínkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý komunální politik Josef Malíř má zaplatit škodu 23 milionů korun, kterou měl jako náměstek primátora způsobit Hradci Králové prosazením nevýhodné koupě parkovacího domu.

Článek

Tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a povinnost zaplatit škodu ve výši 23 milionů korun. Tak rozhodl krajský soud v Hradci Králové v deset let starém případu odkupu parkovacího domu v Hradci Králové. Tehdejšího náměstka primátora Josefa Malíře (VPM) soud shledal vinným, že zneužil pravomoc úřední osoby a porušil povinnost při správě veřejného majetku. Bývalý politik se proti rozhodnutí na místě odvolal.

„Nákup parkovacího domu jsme diskutovali a věděli jsme, že ho kupujeme za vysokou cenu. Nikdy jsem vědomě neuváděl nepravdivé informace a nic neprosazoval,“ uvedl k rozsudku Malíř, který měl rozhodnutím o nákupu parkovacího domu Kollárova nedaleko hradeckého hlavního nádraží způsobit městu škodu 23 milionů korun.

Státní zástupce Petr Kouble si ponechal osmidenní lhůtu na možné odvolání. On je o vině Malíře jednoznačně přesvědčen. „Rozhodně nejde o kriminalizaci běžné činnosti řadových zastupitelů. Je stíhán pan obžalovaný jako předkladatel návrhů, v nichž prezentoval nepravdivé zkreslené skutečnosti. Všechny byly zásadní pro rozhodování zastupitelů, proto nese odpovědnost on,“ uvedl.

Podle rozhodnutí soudu v případu neseděl počet parkovacích míst a tedy ani cena za jedno místo. Že byl parkovací dům předražený, později potvrdil i revizní znalecký posudek. „Město parkovací dům odkoupilo za 74,9 milionů korun, cena obvyklá byla dle posudku 41 milionů,“ odůvodnil v rozhodnutí předseda soudního senátu Miroslav Mjartan.

Malířovi za skutky hrozilo až 12 let ve vězení, soud ho nakonec potrestal podmínkou, i proto, že výdělečné možnosti Malíře jsou podle něj dobré a má tedy vyšší šanci uhradit škodu, kterou město vyčíslilo.

Malíře, který jako náměstek působil v letech 2002 až 2010, soud při prvním projednávání případu osvobodil. Loni poté, co jej dostal zpět na stůl od Nejvyššího soudu, rozhodl o dvouapůlletém podmíněném trestu. Tento rozsudek zrušil soud vrchní.

Reklama

Doporučované