Hlavní obsah

Exnáměstek Marksové, jehož IT zakázky se vyšetřují, má být poradcem Úřadu pro kybernetickou bezpečnost

Éra ministryně práce Marksové (ČSSD): podle kontrolorů období velkého a nehospodárného utrácení za IT.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Robert Baxa měl na Ministerstvu práce na starosti obrovské tendry na IT systémy. Nejvyšší kontroloři v nich našli chyby za 1,7 miliardy.

Článek

Robert Baxa byl veřejně skoro neznámým, ale klíčovým mozkem Ministerstva práce a sociálních věcí. Skoro čtyři roky vedl v éře ministryně Michaely Marksové z ČSSD strategické zakázky na nové IT systémy.

Jak to dopadlo, popsal Seznam letos na jaře: Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že se nehospodárně utratilo nejméně 1,7 miliardy korun. A podal kvůli tomu trestní oznámení.

Teď by mohl Robert Baxa získat nové angažmá ve státních službách.

Podle informací Seznamu by měl nastoupit jako poradce na Úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Tedy do instituce, která má například odhalovat hackerské útoky a stará se, aby nebyly ohroženy důležité informace státu.

„Je pravda, že se o panu Baxovi uvažuje. Ale není nic jistého,” potvrdil mluvčí úřadu Radek Holý. Podle mluvčího o případném Baxově angažmá rozhodne ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Baxa se pro Seznam nevyjádřil. Opakovaně nezvedal telefon a neodpověděl na esemesku s žádostí o vyjádření.

Kontroloři volají policii

Pětačtyřicetiletý Baxa nastoupil na Ministerstvo práce v roce 2014. Dotáhl to až na náměstka, do jehož agendy spadaly informační systémy. Přesněji – přebudovat je a vypsat nové soutěže, například na výplatu sociálních dávek a další důležité systémy. Ministryně práce Michaela Marksová potřebovala odborníka, který tohle zvládne – a vybrala si právě právníka Baxu.

Soutěže za stamiliony korun se ale dostaly do velkého skluzu, což loni před volbami kritizoval i poslanecký sociální výbor. A navíc, jak odhalila kontrola, provázely soutěže a investice do IT závažné chyby.

Foto: MPSV

Bývalý náměstek na MPSV Robert Baxa.

Seznamu se v květnu podařilo získat neveřejný protokol z kontroly NKÚ, plný výbušných zjištění.

Na sto stránkách se v něm například popisuje, jak si ministerstvo sice v soutěžích zvolilo některé nové dodavatele, jejichž systémy ještě neběží v ostrém provozu. Takže si úřad musí stále držet ty staré. Stojí ho to podle propočtů kontrolorů zbytečně milion korun denně navíc. Kdyby dokázalo spustit všechny nové systémy, důležité například pro úřady práce, mohlo by uspořit 362 milionů.

Jindy zase ministerstvo prodloužilo zakázku se starým dodavatelem v hodnotě půl miliardy. Právě proto, že nový systém ještě nebyl dokončený. Jenže podle kontrolorů tím porušilo zákon – takovou věc je možné udělat jen v krajním případě.

Ministerstvo také zaplatilo 87 milionů za externí služby, přitom podle kontrolorů mělo (a mohlo) využít vlastní úředníky.

A zakázky se také často prodražovaly, protože smlouvy jsou podle NKÚ postavené neurčitě – chybí v nich konečná cena. Třeba systém na výplatu dávek v nezaměstnanosti získala vítězná firma s nabídkovou cenou 88 milionů korun. Ovšem na přelomu loňského a letošního roku činily ministerstvem schválené náklady navíc už dalších 73 milionů korun.

Bývalá ministryně Marksová tehdy o závěrech NKÚ řekla, že je to naprosté nepochopení, jak zakázky fungovaly. Původně vysoutěžené ceny zakázek jsou prý jen základní. A dopředu se počítalo s tím, že se budou během čtyřletého trvání navyšovat podle požadavků ministerstva.

„Protože nikdy dopředu nevíte, jak se mění legislativa. Takže logicky to jsou vlastně dvě čísla, která jsou nepoměřitelná. To není, že byla nějaká původní cena a my jsme ji navýšili,“ vysvětlila Marksová.

Marksová celkově závěr NKÚ zpochybnila s tím, že jde pouze o pracovní verzi, která se bude ještě měnit. Nebylo to tak: NKÚ se právě na základě tohoto protokolu obrátil na policii, ať zakázky prošetří.

Zakázka pro bratra?

Do hledáčku kontrolorů se dostal i sám náměstek Baxa – kvůli podezření, že přihrál zakázku svému bratrovi.

Šlo o případ, kdy si ministerstvo na poradenství najalo firmu Axiumdata, zaplatilo jí přibližně 2,5 milionu korun. Axiumdata je společností bez zaměstnanců, s minimálními tržbami, sídlící na virtuální adrese a patřící PR manažerce Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Podle dokumentů pak konkrétní práci odváděl jistý Petr Baxa, bratr náměstka Roberta Baxy. Ten se ani tenkrát k případu nevyjádřil.

Zakázka pro bratra ministerského náměstka Baxy.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Loni v prosinci nastoupila vláda bez důvěry premiéra Andreje Babiše (ANO) a Marksovou vystřídala ministryně Jaroslava Němcová.

Náměstka Baxy se okamžitě zbavila, přestože ho chránil služební zákon. Baxa kvůli tomu dodnes vede s úřadem spor.

Reklama

Doporučované