Hlavní obsah

Facebook prý shromažďoval biometrické údaje bez souhlasu uživatelů. Hrozí mu miliardové pokuty

Na Facebook se valí další skandál se shromažďováním citlivých údajů.Video: Reuters

 

Reklama

Facebook bude čelit další žalobě, tentokrát kvůli technologii rozpoznávání obličejů, rozhodl o tom federální soud v San Francisku. Společnosti navíc hrozí pokuty v řádu miliard dolarů.

Článek

Podle žaloby měla společnost Facebook shromažďovat biometrické informace uživatelů bez jejich výslovného souhlasu. Jedna z funkcí sociální sítě nabízí automatické návrhy označení přátel na fotografiích. Ta podle článku agentury Bloomberg porušuje zákon o ochraně osobních údajů státu Illinois z roku 2008.

Společnost Facebook od roku 2010 vyzývala uživatele k označování přátel na fotografiích. Vytvořila si tak databázi miliard lidí a fotografií. Systém zvaný DeepFace pak dokáže s poměrně velkou přesností rozpoznat uživatele stejně dobře jako samotní lidé.

Podle Facebooku ale případ nemá žádné opodstatnění a bude proti němu rázně bojovat. Mluvčí společnosti dále uvedl, že Facebook celou věc přezkoumá. V případě pochybení by společnosti hrozily pokuty ve výši jeden až pět tisíc amerických dolarů za každého poškozeného uživatele.

Pokud se vina společnosti prokáže, může se jednat o další pochybení ze strany Facebooku. Ten se v uplynulých týdnech musel potýkat se skandálem kolem úniku dat 87 milionů uživatelů, která zneužila marketingová společnost Cambridge Analytica a zřejmě s jejich pomocí ovlivnila výsledky některých voleb, včetně prezidentských ve Spojených státech.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg minulý týden vysvětloval kauzu úniku dat před americkým Senátem. Na společné schůzi právního a obchodního výboru horní komory parlamentu se omluvil za to, že společnost nedokázala zajistit svým uživatelům větší bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované