Hlavní obsah

Falcon vynesla do vesmíru další satelity, zajistí rychlejší internet

Start rakety Falcon 9.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

SpaceX vypustil do vesmíru dva nové satelity NASA a pět družic společnosti Iridium, které by měly zlepšit dosah signálu na Zemi. Mise byla úspěšná a všechny satelity byly doručeny na svá místa.

Článek

Raketa Falcon 9 odstartovala z letecké základny v Kalifornii v noci na dnešek. Vynesla 5 satelitů nové generace telefonní společnosti Iridium. Ty se tak připojily k 50 dalším, které byly na naši oběžnou dráhu vyslány dříve. Cílem je zlepšit dosah signálu na Zemi, zrychlit internet a zajistit spojení pro případy nouze na moři. Projekt by měl začít fungovat v roce 2020, do té doby musí do vesmíru doletět ještě dvacet dalších satelitů.

Na Falconu 9 byly i dvě vesmírné družice NASA a německého geologického výzkumného centra. Dva satelity mise GRACE-FO budou sledovat pohyb vody a ledu na Zemi. Zároveň budou zkoumat zemskou gravitaci. Mimo to budou mezi sebou zkoušet nové technologie komunikace mezi satelity pomocí mikrovln. Družice budou ve vesmíru zkoumat Zemi pět let. Výsledky výzkumu by měly pomoci s pochopením klimatických změn.

Reklama

Související témata:

Doporučované