Hlavní obsah

Falešná média zradila. Podle „světového hrdiny“ Trumpa špatně informovala o summitu s Kimem

Donald Trump kritizoval tradiční americká média.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Prezident Spojených států amerických Donald Trump opět nešetřil kritikou vůči tradičním americkým médiím.

Článek

Tentokrát jim vytkl, jakým způsobem informují o výsledcích summitu Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Uvedl to v rozhovoru na americkém křesťanském televizním kanálu TBN. Informoval o tom britský deník The Independent.

Rozhovor vedl otec mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeové Sandersové a bývalý guvernér státu Arkansas Mike Huckabee. Ten je známý dlouhodobou podporou prezidenta Trumpa.

Světový hrdina

Trump v rozhovoru také uvedl, že za podpis dohody s Kimem ho považují v Japonsku za světového hrdinu a že s lídrem KLDR dosáhl „úžasné dohody“.

Podle prezidenta USA je naopak způsob, jakým takzvané „fake news“ informovaly o průběhu summitu v Singapuru, „skoro zrádný“. Podle Trumpa proběhla schůzka v přátelském duchu a mezi oběma lídry fungovala „skvělá chemie“.

„Podívejte se, co jsme dokázali, nikdo nevystřelil žádné rakety, v Japonsku si myslí, že jsem světový hrdina!“ řekl v rozhovoru Trump. Den před rozhovorem americký prezident oficiálně prohlásil, že Severní Korea představuje „nezvyklou a výjimečnou hrozbu“.

Obhajoval tak zachování některých sankcí vůči komunistickému státu. Dříve přitom uvedl, že jaderná hrozba ze strany Kima pominula.

To nicméně brzy popřel také americký ministr obrany James Mattis. Ten má korejskou denuklearizaci řešit tento týden v Pekingu.

Nejlepší výsledky za 500 dní

Prezident Trump v rozhovoru také hájil svůj postoj k migraci, zavedení cel a přesunutí americké ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Z migrační krize obvinil opoziční Demokratickou stranu, která podle něj chce, aby zemi „zaplavil zločin“.

Podle Trumpa je nezbytná ochrana hranic a stavba zdi na hranicích s Mexikem.

Zavedení obchodních cel poté podle Trumpa již zapříčinilo nárůst produkce zboží ve Spojených státech.

Rozhovor Trump uzavřel prohlášením, ve kterém kladně hodnotil svůj první rok a půl ve funkci prezidenta. „Hodně lidí říká, že jsem toho jako prezident za prvních 500 dní dokázal nejvíc ze všech.“

Reklama

Doporučované