Hlavní obsah

Faltýnek je z tribuny zpět na hřišti: „Ono to nejde, dělat diváka. Trošku se dál pletu do věcí v rámci hnutí“

Faltýnek zůstává pravou rukou Babiše.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po roztržce Babiš i Faltýnek zjistili, že se nadále vzájemně potřebují. Jaroslav Faltýnek má nově vymezenou svou roli – co má dělat a do čeho se naopak nemá plést.

Článek

Jaroslav Faltýnek je zpět. Už ho nebaví sedět odstrčený na tribuně a jen pasivně pozorovat dění na hřišti, aniž by do něj zasahoval.

„Já jsem sám přemýšlel, jestli mám do toho znovu jít. A v podstatě jsem to nechal vlastně na tom hnutí. Jestli mě někdo navrhne, tak potom, potom, že prostě do toho půjdu a poperu se o tu pozici,“ rozhodl se Faltýnek, že o víkendu na sněmu bude znovu obhajovat post první místopředsedy hnutí ANO.

Jisté to ale nebylo. Faltýnek byl dlouhé roky věrným a oddaným spojencem svého šéfa Andreje Babiše. Loni ho však šéf hnutí ANO klepl přes prsty. Nelíbilo se mi, že se Jaroslav Faltýnek začal emancipovat. Babiš proto několikrát zasáhl do „Faltýnkových držav“, kdy hlavně odstavil několik jeho lidí v rezortu dopravy.

Po těchto sporech se sám stáhl, nyní hlásí návrat. „Ono zase úplně nejde jako dělat diváka. Já jsem si říkal, že budu trošku v roli diváka, ale ono to úplně nejde, protože za mnou pořád chodí kolegové,“ usmívá se stranická dvojka ve své poslanecké kanceláři vyzdobené vlastními obrazy.

„Takže trošku se dál prostě pletu do různých věcí v rámci hnutí. Pokud jsou situace, kdy za mnou chodí lidé, kteří chtějí řešit něco jiného, týká se to třeba konkrétních rezortů, tak já maximálně udělám pošťáka a přenesu ten problém na toho daného našeho, nebo třeba i koaličního rezortního ministra,“ říká Faltýnek.

Po roztržce oba – Babiš i Faltýnek – zjistili, že se nadále vzájemně potřebují. Jaroslav Faltýnek jen má nově vymezenou svou roli – neplést se tolik do vládní agendy, ale z pozice šéfa poslaneckého klubu hledat podporu ve Sněmovně. Například aktivovat hlasovací koalici ANO, SPD a komunistů, jak se to už od voleb několikrát stalo.

„Dneska je ta situace o to složitější, že vlastně máme menšinovou vládu. Ta vláda nemá 101 a moje role je zajistit ve Sněmovně většinu, aby vládě procházely zákony. Takže jsme vytvořili s panem předsedou takový tým, tandem, kdy on řídí vládu, zatímco já hledám podporu pro vládní zákony i jinde než v rámci té menšinové koalice,“ vysvětluje první místopředseda hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované